ŞEHİD HACI KASIM FÜZESİNİN HANGİ ÖZELLİKLERİ SİYONİST İSRAİL'İ KORKUTTU?

 

Görüntülenme: 3386 Tarih: 23 Ağustos 2020 17:34
ŞEHİD HACI KASIM FÜZESİNİN HANGİ ÖZELLİKLERİ SİYONİST İSRAİL'İ KORKUTTU?

395 saniyede Tel Aviv'e ulaşabilen 1400 km menzilli 'Şehid Hacı Kasım' isimli füze, katı yakıtlı ve stratejiktir. İran'ın İsrail'i vurmak için tasarladığı sekizinci füzedir. Qodsna'nın haberine göre, Savunma Bakanı Yardımcısı General Kasım Takizade, Savunma Bakanlığı'nın yeni başarılarının sergilendiği Savunma Sanayisi Günü münasebetiyle online olarak cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde şu açıklamalarda bulundu : 'Karadan karaya fırlatılan füze konusunda bilimin sınırlarına ulaştık ve stratejik füzelerde düşmanın tüm yaptırımlarını aştık.'

Şehid Hacı Kasım Füzesinin Özellikleri

Takizade, savunma konusunda düşmanın tasavvurunun çok üstünde olan İran İslam Cumhuriyeti'nin elde ettikleri başarılara değinerek şunları söyledi: Balistik füzeler konusunda aerodinamik bilgi teknolojisinin sınırlarına ulaştık; seyir füzelerinde düşmanın tüm yaptırımlarını aşarak yeni bir dönem başlattık. Çok küçük bir parçası gösterilen bu iki füzenin yapım ve tasarımı eşsiz özelliklere sahiptir. Bu ürün çok cüzi bir maliyetle üretildi öyle ki fiyatı dünya ortalamasının onda birine tekabül ediyor. Bu ürünler, küresel yazılımda en kısa sürede elde edilmiştir. Küresel havacılığın önde gelenlerinin kabul ettikleri şey şu ki her iki ürün de geri püskürtme ve ülke güvenliğinin stratejik derinliğini artıracak ve düşmanlarımızı su ve toprak sınrlarımızdan uzaklaştıracak güce sahip. İlk füzeye, gönüllerin komutanı şehid Kasım Süleymani anısına, Şehit Hacı Kasım ismini verdik ve ümid ediyoruz ki ilahi lütfun gölgesinde, milli gücümüz ve değerli halkımızın güvenliği giderek artar.

Savunma Bakanı Yardımcısı, Hacı Kasım balistik füzesinin tanıtımında şunları söyledi: 'Şehit Kasım füzesi,1400 km menzilli balistik bir füzedir, tamamen taktiksel olarak fırlatılabilen ve dünyadaki benzer füzelerin aksine aerodinamik kontrole dayalıdır ve dünyada eşi benzeri yoktur. Şehit Kasım füzesi, 'Balistik Füzelerin İktidarı' sergisinde gösterilen birçok füzenin denemeleri sonucu elde edilmiştir. 2001 Haziran'ında 300 km menzilli Fatih110 füzesi gösterilmişti, 500 km menzilli Fatih 313 füzesi de 11. hükümetin ilk aylarında gösterilmişti ki bu füzeler Irak'taki ABD üssü Aynul Esed'e yönelik operasyonda adeta kükremişti. Siccil ailesinin stratejik füzeleri bundan önce silahlı kuvvetlere teslim edildi, ondan sonra değerli ve taktiksel yüzde yüz yerli yapım ve tasarımla yapılan Zülfikar füzeleri Ahvaz şehitlerinin ve meclisin intikamını cani teröristlerden aldı.

General Takizade açıklamalarına şöyle devam etti: 'Şehit Hacı Kasım füzeleri bu tecrübeler göz önünde bulundurularak tasarlandı. Şehit Hacı Kasım füzesi, savunma sistemlerinin takip edemediği hızlı füzelerdendir. Savunma Bakanı Yardımcısı stratejik seyir füzelerinin özelliklerini anlatırken şunları kaydetti: Büyük Mücahid Şehit Ebu Mehdi El Mühendis'in adının verildiği Ebu Mehdi füzesi uzun menzilli bir seyir füzesidir. Bu füzenin menzili silahlı kuvvetlerin operasyonel gücünü tamamlamak için 1000 km'dir. Seyir füzelerinin asıl özelliği derinlikten ateşlenebilir olmasıdır. Yakın bir gelecekte silahlı kuvvetlerimiz Ebu Mehdi füzesiyle teçhizatlandırılacaktır. Bu füze farklı zamanlarda birkaç farklı yoldan bir hedefe gidebiliyor ve bu şekilde düşmanın füze takip sistemi bir işe yaramayacaktır.

İsrail'in Derinlikleri Hacı Kasım Süleymani Füzelerinin Menzilinde

Güvenlik ve savunma uzmanı Hüseyin Deliriyan bu konu hakkında kaleme aldığı yazısında şunları kaydetti: Savunma sanayisinin yenilikleri özellikle de perşembe günü ilk defa tanıtılan Hacı Kasım ve Ebu Mehdi füzeleri farklı açılardan incelenebilecek füzeler. Öncelikle Hacı Kasım Süleymani Füzesi, İran İslam Cumhuriyeti'nin en uzun menzilli taktiksel füzesidir. Bu füzenin menzili 1800 km'ye kadar çıkarılabilir. Diğer taraftan mezkur füze, İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'i vurabileceği füzeler grubuna katıldı. İsrail'i vurabilecek İran füzelerini tanıttık ve bu caydırıcılık ve gerekli durumlarda taarruz için bir güç aracıdır.

Diğer bir nokta da şu ki bizim kısa menzilli balistik ve uzun menzilli füzelerimiz arasında şimdiye kadar bu özelliklerde balistik bir füzemiz yoktu. Daha önce test edilen balistik füzelerimiz arasında Dezful 1000 km ile en uzun menzile sahipti, ancak Hacı Kasım füzesi İran İslam Cumhuriyeti'nin takriben bölgedeki tüm Amerikan üslerini hedef alabilecek menzile sahip ilk füzesi. İkinci açıdan Hacı Kasım Füzesi, maksimum menzilinde neredeyse tüm Siyonist noktaları tam isabetle hedef alabilir. Bu iki önemli açı, İran İslam Cumhuriyeti'nin düşmanlarının gerekli mesajları şimdiye kadar almış olmalarını gerektiriyor. Nitekim uluslararası yansımalar konunun anlaşıldığını gösteriyor.

Öte yandan bu konuyu başka bir açıdan da değerlendirmek mümkün. Doğal olarak bu durum, İran İslam Cumhuriyeti'nin siyasi pazarlığının askeri gücünü de diplomatik ve uluslararası sahada artıracaktır. Biz, askeri açıdan ne kadar güçlü olursak, İran İslam Cumhuriyeti'nin konumunu, siyasi ve uluslararası arenada bir o kadar güçlü ve kesin bir dille savunabiliriz. Bölgesel anlamda gelişmişlik ve varlık açısından, 80 milyondan fazla nüfusu olan ülkeler arasındayız ve bu iki özellik İran'ın sahip olduğu güç değerlendirilirken göz önünde bulunduruluyor. Dolayısıyla da diğer ülkeler ile etkin bir etkileşim içerisindeyiz. Tüm bu özelliklere rağmen, yüksek askeri gücümüz olmadan, oturduğumuz hiç bir müzakere masasında bizi güç sahibi devletler arasında görmezler. İran İslam Cumhuriyeti'nin önemli askeri güçlerinden biri de sahip olduğu balistik füzelerdir.

Bunun yanında kara ve deniz seyir füzeleri yapım ve üretiminde iyi gelişmeler gösterdik ve bu alanda perşembe günü Hacı Kasım Füzesinin yanında tanıtılan Şehit Ebu Mühendis seyir füzesi gibi çeşitli yeni füzelerin üretimi de gerçekleştirildi. Bilahare, İran İslam Cumhuriyeti, kendi otorite araçlarına sahip olmazsa ya da sahip olduklarını takviye etmezse doğal olarak oturması gereken herhangi bir müzakere masasında kaybeden taraf olacaktır. Ancak füze, uluslararası müzakere ve diyalog bazında, desteklenen bir savunma aracı olarak yerini almaktadır.

Nitekim müzakere heyetimiz uluslararası diyaloglarda bunu birkaç kez dile getirmişlerdir. Bu destekleme sadece bir slogan değil. Hatta İran İslam Cumhuriyeti müzakerecilerinden her biri, uluslararası ve siyasi her etkileşimde bunu bir güç aracı olarak kullanabilir ve bununla ülkemizin milli menfaatlerine zarar ulaştırmayı amaçlayan müzakerelerin önünü alabilirler.

kudusgunu.com

Yorumlar