İRAN'DAN LÜBNAN DİRENİŞİNE TEBRİK

 

Görüntülenme: 2013 Tarih: 14 Ağustos 2020 17:15
İRAN'DAN LÜBNAN DİRENİŞİNE TEBRİK

İran dışişleri bakanlığı, Lübnan direnişinin 2006'daki 33 günlük savaşta terör rejimi İsrail'e karşı savaştaki zaferini tebrik etti.

İran dışişleri bakanlığı sözkonusu zaferin yıldönümü münasebetiyle yayınladığı bildiride, Lübnan halkı, devleti, direnişi ve Hizbullah genel sekreterini sözkonusu zafer dolayısıyla tebrik etti.  

Bildiride, sözkonusu zaferin terör rejimi İsrail'in yenilmezlik efsanesinin bozulmasına neden olduğu ve korsan İsrail'in ateşkes ilan etmek zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Bu arada İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Lübnan’ın 33 günlük savaştaki zaferinin yıldönümünü kutladı.

Zarif, Lübnan Dışişleri Bakanı ve Hizbullah Genel Sekreterine gönderdiği ayrı ayrı mesajlarda bu zaferi tebrik etti.

Zarif, dün gece Lübnanlı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Beyrut’a gitti.

33 günlük savaş 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında terör rejimi İsrail'in Lübnan'a açtığı bir savaştı.  12 temmuz'da ırkçı İsrail'in Lübnan'a saldırması karşısında Hizbullah, güney Lübnan'dan ırkçı İsrail'in kuzeyine yaptığı füze saldırılarını şiddetlendirmiştir.

 

Bir aydan fazla süren çatışmaların ardından, ırkçı İsrail'İn isteği üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı 1701 sayılı karar uyarınca 14 Ağustos'ta taraflar saldırılarını durdurmuştur. Irkçı İsrail, Lübnan'a uyguladığı ablukayı 7 Eylül 2006 yerel saatle 18:00'e kadar kaldırmayı taahhüt etmiştir. Litanni Nehri'ne kadar olan Güney Lübnan topraklarını işgal etmiş olan İsrail, Lübnan ve UNIFIL askerlerinin konuşlandırılmasına paralel olarak birliklerini geri çekmiştir.

parstoday

Yorumlar