BAE VE SİYONİST İSRAİL İLİŞKİLERİNİ TAMAMEN NORMALLEŞTİRME KARARI ALDI

 

Görüntülenme: 1842 Tarih: 13 Ağustos 2020 01:39
BAE VE SİYONİST İSRAİL İLİŞKİLERİNİ TAMAMEN NORMALLEŞTİRME KARARI ALDI

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'le Birleşik Arap Emirlikleri'nin ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda uzlaştığını açıkladı. ABD'nin arabuluculuğunda yapılan anlaşma, İsrail'in Batı Şeria'daki ilhak planlarını askıya almasını ve BAE ile normalleşmeyi öngörüyor.

Trump, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin tamamen normalleşmesini öngören bir barış anlaşması sağlandığını duyurdu. Trump, bu kararı 'tarihi diplomatik bir dönüm noktası' olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te açıklama yapan Trump,"Herkes bunun imkansız olduğunu söylüyordu. 49 yılın ardından İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik ilişkilerini tamamen normalleştirecek. Karşılıklı elçilik açacaklar ve sınırın ötesi işbirliğine başlayacaklar" dedi. 

Trump, gelecek haftalarda Beyaz Saray'da İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri heyetlerinin de yer aldığı bir imza töreni düzenleneceğini sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise anlaşmayı İsrail ile BAE arasındaki normalleştirme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Batı Şeria'yı ilhak planı askıya alınacak

Anlaşma, İsrail’in Batı Şeria’daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile diplomatik ilişkilerinin normalleşmesini öngörüyor.

Anlaşma metninde, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri heyetlerinin yatırım, turizm, direkt uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak için önümüzdeki haftalarda bir araya geleceği belirtiliyor.​

Anlaşmaya, yoğun görüşmelerin ardından bugün Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Abu Dabi veliaht prensi Şeyh Muhammed bin Zayed arasında yapılan telefon görüşmesinde varıldığı da gelen bilgiler arasında.

Netanyahu’nın bugün bir basın toplantısı düzenleyeceği açıklanırken, BAE Veliaht Prensi Muhammed Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, işbirliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı” dedi.

sputnik

 
 

Yorumlar