SİYONİST REJİMİ UCM KORKUSU SARDI

 

Görüntülenme: 1860 Tarih: 16 Temmuz 2020 23:25
SİYONİST REJİMİ UCM KORKUSU SARDI

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), işgalci İsrail’in Filistin halkına yönelik işlediği suçlara yönelik yürüttüğü Filistin soruşturmasının tamamlanmasına kısa bir süre kalırken işgal rejimini korku sardı.
 
Bu hafta sonu açıklanması beklenen karar doğrultusunda UCM Başsavcısı Fatou Bensouda’ya, İsrail’in işlediği savaş suçları hakkında soruşturma başlatma yolu açılacak. 
 
İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrailli yetkililerin, Filistin soruşturmasının ertelenebileceğini düşündüğü, ancak buna rağmen 300’e yakın İsrailli yöneticinin gizli bir listesinin oluşturulması için kolların sıvandığı, listede adı geçenlere yurtdışı yasağı getirileceği bildirildi.
 
Gazetenin aktardığı bilgilere göre, söz konusu listede, işgalci İsrail’in başbakanı, güvenlik birimlerinin başkanları, savaş bakanı, İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet’in eski ve yeni başkanlarının yanı sıra birçok önemli isim yerini aldı. 
 
Görev süresi bu yılın sonunda dolacak olan Başsavcı Bensouda, ocak ayında, İsrail'in işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma yetkisi hakkında Filistin ve İsrail taraflarını, diğer ülke ve mağdurları, mahkemenin Filistin toprakları üzerindeki yargı yetkisine ilişkin görüş bildirmeye çağırmıştı.
 
UCM, 16 Ocak 2015’te İsrail tarafından işlenen savaş suçlarıyla ilgili ön inceleme açılması kararı aldığını bildirmişti.
 
Bensouda, söz konusu ön incelemenin, Filistin’in, 2 Ocak 2015'te mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması’nı imzalaması ve 1 Ocak 2015'te UCM’ye verdiği, Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıklamıştı.
 
Mahkeme süresince hakkında tutuklama veya yakalama emri çıkarılan kişiler, UCM'ye üye bir devlete gittiklerinde tutuklanabiliyor.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar