GASIP İSRAİL EL FERDİS DAĞININ ÇEVRESİNİ NEDEN KAPATTI?

 

Görüntülenme: 2338 Tarih: 15 Temmuz 2020 14:28
GASIP İSRAİL EL FERDİS DAĞININ ÇEVRESİNİ NEDEN KAPATTI?

Siyonist İsrail güçleri, dün Beytulahim’in 10 kilometre güneydoğusunda yer alan “el-Ferdis Dağı” çevresini kapattı. 
 
Bölgedeki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre işgal güçleri, dağın çevresini dikenli tellerle kapatarak girişine de bir kapı dikti. 
 
Diğer yandan, Filistin Yönetimi Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Hamdan Taha, “El-Ferdis Dağı, her ne kadar işgalci İsrail’in kontrolü altında olsa da Filistin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. İsrail zorbalıkla orayı kontrolü altında tutuyor.” ifadelerini kullandı. 
 
Filistin’de yaklaşık 7 bin tarihi mekân bulunduğunu ve bunun yarısından çoğunun işgalci İsrail’in kontrolü altında olduğunu belirten Hamdan Taha, İsrail’in, “Oslo Anlaşması” gereğince C bölgesinde bulunan ve onlardan birinin de el-Ferdis Dağı’nın olduğu tarihi mekânlara Filistinlileri almadığını açıkladı.
 
El-Ferdis Dağı, Beytülahim’in 10 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Dağın zirvesinde Ölü Deniz ve Kudüs çölünün harika manzarasını seyretmek mümkündür.
 
Öte yandan, Filistin yönetimi ile İsrail rejimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.
 
İşgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 61'ini kapsayan C bölgesinin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı. 
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar