ABD VE GASIP İSRAİL BATI ŞERİA'NIN İLHAKI KONUSUNDA DANIŞIKLI DÖVÜŞ İÇİNDE

 

Görüntülenme: 2848 Tarih: 13 Temmuz 2020 19:48
ABD VE GASIP İSRAİL BATI ŞERİA'NIN İLHAKI KONUSUNDA DANIŞIKLI DÖVÜŞ İÇİNDE

İsrail devlet televizyonu Kan-11, ABD yönetiminin, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planını yakın bir zamanda hayata geçirmesini engellemeye çalıştığını ileri sürdü.
 
İbranice yayın yapan kanal, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, "ilhak" planını hayata geçirmesi için yeşil ışık yakması karşılığında İsrail rejiminin önüne yeni bir “Amerika şartı” koyduğunu belirtti.
 
Söz konusu kanalın haberine göre, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail toprağı" olarak kabul edilmesi ve Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi konularının ele alındığı bir takım görüşmeler gerçekleşti. Yapılan görüşmelere İsrailli yöneticiler ile ABD’li yetkililerin katıldığı bildirildi.
 
İsrail resmi televizyonu Kan-1’e göre, iki tarafın katılımıyla gerçekleşen görüşmeler sırasında ABD’li yetkililer, ilhak planının ABD tarafından desteklenmesinin İsrail’de “siyasi istikrarın” oluşturulmasına bağlı olduğunu belirterek, İsrail rejiminin önüne yeni bir engel çıkardı.
 
ABD yönetiminin, Batı Şeria’nın ilhakının uygulamaya koyulmasından önce İsrail’deki siyasi bölünmüşlüklerin ortadan kaldırılmasını talep ettiğine dikkat çeken Kan-11 televizyonu, “ABD’nin, ilhak planının partiler tarafından seçmenlere yönelik siyasi bir malzeme olarak” kullanılmasını istemediğinin altını çizdi. 
 
Diğer taraftan İsrailli siyasi yorumcu Gili Cohen’in katılığı bir televizyon programında açıkladığı ve adını vermediği Siyonist yetkililere dayandırdığı bilgilere göre, ABD’li yöneticiler ilhak planını destekleme mukabilinde İsrail’den, Filistinliler için binlerce konut inşa etmesini talep etti.
 
İsrail'deki ana merkez sağ siyasi partisi olan Likud yetkililerinin bir takım bilgiler aldığını ileri süren Cohen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, liderliğini yaptığı hâlihazırdaki koalisyon hükümeti döneminde ilhak planını hayata geçirmekte ısrarcı olduğunu vurguladı.
 
İsrail'de Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Bölgesel İşbirliği Bakanı Ofir Akunis, 1 Temmuz'da İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri temmuz ayı başından itibaren "ilhak" etme planının ertelendiğini belirtmişti. Plana son halinin verilmesi için İsrailli ve ABD'li yetkililerin görüşmelere devam ettiğini kaydeden Akunis, planın temmuz sonunda hayata geçirilmesini beklediğini söylemişti.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar