HİZBULLAH LİDERİNİN LÜBNAN'I KRİZDEN ÇIKARACAK TEKLİFİ NE?

 

Görüntülenme: 2630 Tarih: 12 Temmuz 2020 06:51
HİZBULLAH LİDERİNİN LÜBNAN'I KRİZDEN ÇIKARACAK TEKLİFİ NE?

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah Salı akşamı bu ülkenin iç ve dış koşulları ile ilgili konuşma yaptı ve görüşlerini bildirdi.

Lübnan son bir ayda  iç kaoslar ve dalgalanmalar yaşamaktadır. Bu kaoslar ve dalgalanmalar ise Lübnan Lirasının Dolar karşısında değer kaybetmesi ile ortaya çıktı.  Bu durum  ise iç ve dış muhaliflerin direnişe karşı  psikolojik savaş başlatmalarına neden olmuştur.  Muhalifler ise   Hizbullah Hareketinin davranışlarının   Uluslararası Para Fonu'nun  Beyrut hükümeti ile işbirliği yapmaması dahil dış baskıların asıl nedeni olduğunu savunuyorlar.  

Seyyid Hasan Nasrullah ise mevcut ekonomik ve mali koşulların Lübnan ve milleti aleyhinde bir tehdit olduğuna değinerek  bu tehdidin fırsata dönüşmesine vurgu yaptı.  Hizbullah  genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah açısından  Lübnan mevcut durumda tüketici bir ülke olmasından dolayı   dış baskılar ve yönlendirmelere maruz kalıyor.   Seyyid Hasan Nasrullah  yaptırımların da  Lübnan'ın  iç üretimi geliştirmek ve ekonomisini dış baskılara karşı güçlendirmek  ve nihayetinde de  Lübnan  milli egemenliğinin  korunmasına  yardımcı olacağını belirtiyor. 

Seyyid Hasan Nasrullah açısından  Lübnan dış siyaseti  daha detaylı olarak ele alınmalıdır.  Gerçekte   Seyyid Hasan Nasrullah  Lübnan dış siyasetini  bu ülkenin iç koşullarına ve tehditlerine göre  yürütülmesini istiyor.  Lübnan dış siyasetinde  ilk zaruret bu ülkenin Doğu'ya odaklanması ve yönelmesidir.  Lübnan şimdi de Batı'nın yaptırımları ile karşı karşıya kalmıştır. Batı'nın başında bulunan Amerika ise  Lübnan'da hükümet-direniş kutuplaşmasını tetiklemek istiyor.  Batı'nın bu yaklaşımı ise  ekonomik yan etkilerin yanı sıra  Lübnan için ciddi güvenlik sorunları da yaratacaktır. 

Doğu'ya yönelme ve doğuya daha fazla önem verme siyaseti  Lübnan çıkarlarının da sağlanmasında büyük yardımı dokunacak gerçekçi bir stratejidir. Çünkü  Doğu, Batı aksine  Lübnan içişlerine müdahale etmeye çalışmıyor.  Bir diğer yandan ise Doğu  Lübnan ekonomik sorunlarını azaltmak ve çözmek için de birçok teknik ve ekonomik imkanlar ve kabiliyetlere sahiptir.  Seyyid Hasan Nasrullah açısından ise Lübnan'da Doğu'ya yaklaşmak  Batı'dan  kopmak ve ilişikleri tamamen kesmek anlamına gelmiyor.  Seyyid Hasan Nasrullah  bu hususta şöyle diyor:"   Lübnan  Siyonist Rejim İsrail hariç   zaruret gereği ve ihtiyaca dayalı olarak Batılı ülkeler ile ilişkiler kurup işbirliği yapabilir. "

Bu hususta ikinci önemli mesele ise, Seyyid Hasan Nasrullah'ın  dış siyasette bağımsızlığa vurgu yapmasıdır. Gerçekte  Lübnan Hizbullah Hareketi genel sekreterinin Amerika'ya güvensizlik duymasının asıl nedeni de  bu ülkenin Lübnan bağımsızlığını hiçe saymasıdır. Bu doğrultuda Amerika'nın Beyrut  büyükelçisi   son zamanda  Lübnan mali ve ekonomik içişlerine müdahale etmiş ve  kimi siyasi gruplar liderleri ile de kuşkulu oturumlar düzenlemiş ve onları Lübnan direnişi ve hükümetine karşı  kışkırtmıştır.  Seyyid Hasan Nasrullah ise  Amerika'nın bu müdahalelerini  Siyonist Rejimi desteklemek olarak değerlendirip  Washington'un Beyrut büyükelçisini uyararak  Amerika'nın Lübnan'ı boğmak siyasetlerinin  Hizbullah'ı daha da güçlü kılacağını ve Washington'un Lübnan'daki nüfuzunu da en aza indirgeyeceğine vurgu yaptı. 

 

 Lübnan dış siyaseti hususundaki üçüncü önemli nokta ise   Filistin meselesine verilecek önem hususudur.   Lübnan dahil İslami ülkelerin  içişleri ile uğraşması ve enerji yakması  Siyonist Rejim çıkarları doğrultusundadır.  Siyonist Rejim İsrail  bu durumu suistimal ederek   işgalci projelerini hayata geçirmek istiyor. Bu sırada da Batı Şeria'nın yüzde 30'unu işgal topraklarına eklemek istiyor.  Seyyid Hasan Nasrullah  bu projeyi  İslam dünyası için tehlikeli bir durum olarak değerlendirip  Lübnanlıların iç ekonomik sorunlar ile uğraşmakla  Filistin'i desteklemek ve Batı Şeria projesinden gafil olmamasına vurgu yapmıştır. 

parstoday

Yorumlar