HANGİ ÜLKELERİN MİLLETVEKİLLERİ KORSAN İSRAİL'İN BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANINA DESTEK VERDİ?

 

Görüntülenme: 2982 Tarih: 08 Temmuz 2020 05:36
HANGİ ÜLKELERİN MİLLETVEKİLLERİ KORSAN İSRAİL'İN BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANINA DESTEK VERDİ?

İsrail'in Batı Şeria ilhak planına dünyadan tepkiler yağarken, bir yandan da 20 ülkenin milletvekili İsrail'in işgaline destek oldu. İşte o ülkeler...

İşgale doymayan İsrail, son olarak Batı Şeria'ya gözünü dikti. İlhak planı için herşey hazırdı lakin Trump, ABD'deki Başkanlık seçimlerine kafa yorarken, İsrail'e 'bekleyin' dedi. ABD'den destek alamadan hiçbir şey yapamayan İsrail ise işgal planına 'ara vermek' zorunda kaldı. 

Dünya kamuoyunda, ilhak planı için büyük tepkiler alan İsrail, çareyi tek tek destek verecek milletvekillerinde buldu. İşgalini meşrulaştırmak için her yola başvuran İsrail, tek tek ülkelerin kapısı çaldı.

Jerusalem Post’un haberine göre, 20 ülkeden milletvekili, 1 Temmuz itibarı ile imzaladıkları mektupta, İsrail’i desteklediklerini ve İsrail ile iyi ilişkiler kurmalarının ülkelerin çıkarına olduğunu belirtti.

 

Mektubu imzalayan milletvekilleri arasında, Avrupa’dan Slovenya, Galler, Finlandiya, İtalya, Romanya Hollanda, Afrika’dan ise Zambiya, Malavi, Gana, Güney Afrika, Nijerya, Madagaskar ve Kenya, Güney Amerika’dan ise Arjantin, Kolombiya, Surinam, Meksika, Dominik Cumhuriyeti ve Guatemala yer alıyor.

Mektubun 1 Temmuz’da yani İsrail’in ilhakı uygulama için seçtiği tarihte yayınlanması dikkat çekiyor. Ancak İsrail rejimi dünyadan gelen diğer tepkilerden dolayı daha ilhak uygulamasını devreye koyamadı.

Öte yandan geçtiğimiz hafta da yayınlanan açık bir mektupta aralarında İngiltere’nin de olduğu 25 ülkeden 1800 milletvekili İsrail’in ilhak kararını eleştirmişti.

Mektupta, Avrupa’nın dört bir köşesindeki parlamenterler, hareketin Ortadoğu’da oluşturacağı tahmin edilemez olaylardan dolayı endişelerini dile getirmişti. 

Mektupta, “Eğer İsrail bu kararı uygulamaya koyarsa, Ortadoğu’nun kırılgan siyasi dengesi bozulabilir ve hepimiz sonuçlarına katlanmak zorunda kalırız”… “Bu durum potansiyel barış ihtimaline çok zarar vereceği gibi halihazırdaki standart uluslararası ilişkilerin normlarına da bir tehdit oluşturacaktır” ifadeleri dikkat çekiyordu.

MİLLİ GAZETE

Yorumlar