HALİD MEŞAL: BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANININ ERTELENMESİ ABD VE İSRAİL'İN OYUNUDUR

 

Görüntülenme: 2236 Tarih: 02 Temmuz 2020 08:23
HALİD MEŞAL: BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANININ ERTELENMESİ ABD VE İSRAİL'İN OYUNUDUR

Hamas Hareketinin eski Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal, işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhak planının ertelenmesinin Siyonist İsrail’in  bir oyunu olduğunu açıkladı.
 
Katarlı yayın kuruluşu El-Cezire’nin aktardığı habere göre, Arap Düşünce Forumu Başkanı ile bir araya gelen Meşal, bölgedeki son  gelişmeler özellikle de Filistin topraklarının işgal edilmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
 
İşgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasadışı Yahudi yerleşim merkezlerinin ilhak edilme planının ertelenmesinin Amerika ile İsrail’in  oyunu olduğunu vurgulayan eski Hamas lideri Meşal, ertelemenin plandan vazgeçildiği anlamına gelmediğini ve planın hayata geçirilmesi   çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “İlhak planını yanıltıcı bir taktikle nasıl hayata geçirebileceklerinin yoluna bakıldığını" söyledi.
 
Batı Şeria’nın işgal edilmesi konusunun gündeme gelmesiyle bütün Müslümanların Filistin davasının yanında yer aldığına dikkat çeken  Meşal, “Filistin halkımız ve İslam ümmeti, işgalci İsrail’in ilhak planlarına karşı koyabilecek güçtedir.” ifadelerini kullandı.
 
Hamas’ın önde gelen yöneticilerinden olan Meşal, Filistin halkının bir asırdır savaş halinde olduğuna işaret ederek, “Yıkılmayan ve  teslim olmayı kabul etmeyen büyük bir milletimiz var. Filistinliler, dünyada başka halkların sahip olmadığı yeteri kadar tecrübeye   sahiptir. Taşlardan yontulmuş muazzam bir direniş günümüz bulunuyor.” şeklinde konuştu.
 
Meşal, “Filistin ve haklı davasını unutmayan bit ümmetin sahibiyiz. Ümmet, İsrail’in küstahça uygulamalarından ötürü rahatsız olmaya  başlamıştır.” dedi.
 
İşgalci İsrail’in ilhak planlarının başarısızlığa ve yok olmaya mahkûm olduğunu dile getiren Meşal, bununla mücadele için Filistin'de  safların yeniden düzenlenmesinin büyük bir adım olacağına işaret etti.
 
Meşal, "Ulusal birlik ve beraberliğimiz, belirlenmiş bir stratejiyle birlikte çok fark yaratacaktır." karşılığını verdi.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında  açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planı'nda, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul   edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.
 
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da  haritalandırma sürecine başlamıştı.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar