GAZZE HALKI BUGÜN BÜYÜK BİR GÖSTERİ DÜZENLEDİ (VİDEO)

 

Görüntülenme: 2043 Tarih: 01 Temmuz 2020 10:28
GAZZE HALKI BUGÜN BÜYÜK BİR GÖSTERİ DÜZENLEDİ (VİDEO)

Binlerce Filistinli, bugün (1 Temmuz Çarşamba) işgalci İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri “ilhak” etme planına karşı abluka altındaki Gazze Şeridi’nde düzenlenen dev protesto gösterisine katıldı.
 
Birkaç gün önce Gazze Şeridi’nde İsrail işgal rejiminin ilhak planını görüşmek üzere düzenlenen ulusal toplantında, “Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi”nin yaptığı çağrı üzerine Filistinli vatandaşlar bugün düzenlenen protesto gösterisine katılım sağladı.
 
Siyonist İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri "ilhak" etme planına karşı Gazze Şeridi'nde düzenlenen protesto gösterisine katılanlar, ellerinde Filistin bayraklarını taşıyarak ilhak planını kınayan sloganlar eşliğinde ilerleyip yeni bir intifa çağrısında bulundu. 
 
Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Birim Üyesi Nasır Ebu Nasır, gösteride Ulusal ve İslami Güçler Komitesi adına yaptığı konuşmada, “Filistin halkı gelecekte, mülteci durumundaki vatandaşlarının dönüşünü sağlamaya ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin haritasını çizmeye güç yetirebilir.”  ifadelerine yer verdi. 
 
Ebu Nasır, pek çok Filistin hareket liderinin ve vatandaşın protesto gösterisine katılmasının, başta ilhak planı olmak üzere İsrail’in zulümlerine karşı ortak hareket etme adına bir başlangıç olmasını umut ettiğini belirtti. 
 
Tüm iç rekabetlerin sona ermesini ve ABD destekli ilhak kararına karşı ulusal bir direniş programı etrafında birleşilmesini dilediğini belirten Ebu Nasır, “İlhak planı, Filistin halkının varoluşu için bir tehdittir ve yeni bir intifaya yol açabilir.” dedi. 
 
Ebu Nasır yaptığı açıklamada, “Biz kendi aramızda bölünmüşken ilhak planına karşı nasıl mücadele edebiliriz” diyerek Filistin siyasi sisteminde ulusal birliğin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. 
 
Öte yandan, ulusal kararları uygulamak için hızlı ve ciddi diyalogların başlatılması ve ilhak planını engellemek için bir mücadele stratejisi geliştirilmesi çağrısında bulunan Ebu Nasır, “Bu strateji, bölünmeyi sona erdirmek ve birliği yeniden kurmak için kapsamlı bir ulusal diyalog gerektiriyor.” sözlerini kaydetti. 
 
Ebu Nasır yaptığı açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump'ın, “Yüzyıl Anlaşması” olarak nitelendirdiği ve Filistin'in tasviye edilmeye çalışıldığı Batı Şeria’nın ilhak planı, hiçbir şekilde kabul edilemez ve reddedilmiştir.” ifadelerine yer vererek konuşmasını tamamladı. 
 
Diğer taraftan geçen hafta Filistinli direniş grupları, Çarşamba gününü ”Öfke Günü” ilan etmişti. Konuya ilişkin olarak Hamas da açıklamada bulunmuştu.
 
İlhak Planı
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu. 
 
Netanyahu, 1 Temmuz’dan itibaren “ilhak” planını uygulanacağını belirtmişti. Filistinli uzmanlara göre, planın gerçekleşmesi durumunda Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’u oluşturan bölgelerin tamamının “ilhak” edilecek. 
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar