SİYONİST REJİM KABİNESİNDE BATI ŞERİA ÇATLAĞI

 

Görüntülenme: 1725 Tarih: 23 Haziran 2020 05:04
SİYONİST REJİM KABİNESİNDE BATI ŞERİA ÇATLAĞI

Siyonist Rejim İsrail elebaşlarından başbakan Binyamin Netanyahu ve savaş bakanı Benny Gantz arasındaki Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin işgal altındaki topraklara ilhak hususundaki ihtilaflar arttığı, öyle ki Netanyahu, Benny Gantz'ı kabineyi dağıtmaya ve dördüncü parlamento seçimlerine gitmekle tehdit ettiği gelen haberler arasında.

Siyonist Rejim başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mavi- Beyaz Parti başkanı Benny Gatz, geçen Nisan ayında 2020 Haziran ayının başında Batı Şeria'nın yüzde 30'unun işgal altındaki topraklara ilhak projesini hayata geçirme konusunda anlaştılar. Bu çerçevede Batı Şeria'da bulunan Ürdün vadisi ve Siyonist yerleşim alanları bu projenin kapsamında yer aldığı açıklanmıştı. 
Tabii bu sinsi plan Filistinlilerin de geniş çaplı tepkilerine yol açtı. İkili arasında varılan bu sinsi anlaşma bir yandan Filistinli grupların Siyonist Rejimin komplo planına ve yeni işgalci girişimine karşı birleşmelerine yol açarken, diğer yandan da Filistinli direniş gruplarının yeni intifada hususunda uyarılarda bulunmalarına sebep oldu.
Filistinli grupların tepkileri  aslında  Batı Şeria'nın yüzde 30'unun işgalci topraklarına ilhak planının  Siyonist Rejim tarafından kolaylıkla uygulanamayacağını ve bu işgalci rejim için ağır sonuçları olacağını gösterdi. 
Filistinli grupların gösterdiği tepkilerin  kısa vadeli ve somut  sonuçlarından biri de  Siyonist Rejim İsrail'deki Binyamin Netanyahu başkanlığındaki kabinede derin çatlakların oluşması idi.  Başbakanlığın 18 aylık sürelerle değişeceği  Netanyahu ve Gantz'ın oluşturduğu  koalisyon aslında İsrail'de dördüncü parlamento seçimlerinin düzenlenmesinin önlenmesi amacı ile mecburi bir şekilde  oluşturuldu. 
Ancak ilk baştan itibaren bu kabinenin, temelden farklı sorunlar ve ihtilaflar ile karşılaşacağı ve ciddi derecede kırılgan olacağı aşikardı. 
Şimdi de Binyamin Netanyahu  Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin işgal altındaki topraklara ilhakı hususunda ayak dirediği bir dönemde,  Siyonist Rejim savaş bakanı Benny Gantz ve dışişleri bakanı Gabbi Eşkenazi   bu planı mevcut durumda ve hali hazırda desteklemediklerini belirttiler.  
Siyonist Rejim İsrail televizyonunun 12. Kanalı ise Benny Gantz'ın geçen Perşembe günü savaş bakanlığı makamları ile düzenlediği oturumda Filistinlilerin kalabalık olarak yaşadıkları Batı Şeria'nın bazı bölgelerinin işgal topraklara ilhakını desteklemediğini belirtti. 
Gantz'ın bu tutumu ise Netanyahu'nun tepkisine yol açtı.  Siyonist gazetelerden İsrail Hayom ise Netanyahu'nun Gantz'a Batı Şeria'nın işgal topraklarına ilhak planına evet demesi gerektiğini, aksi takdirde parlamento seçimlerinin tekrar düzenleneceği tehdidinde bulunduğunu yazdı.  
Burada önemli olan nokta ise Benny Gantz'ın Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin işgal altındaki topraklara ilhak planına karşı çıkmasının, her şeyden ziyade Gantz'ın  Binyamin Netanyahu'ya güvensizliğinden kaynaklanmasıdır.  Gerçekte Siyonist Rejim İsrail savaş bakanı Benny Gantz, ilhak planının, Benyamin Netanyahu'nun 18 aylık başbakanlık döneminde izleyeceği en önemli proje ve hedef olduğunu düşünüyor. 
Bu çerçevede Binyamin Netanyahu ilhak planını hayata geçirmek sureti ile  işgal altındaki topraklarda ağırlığını arttırmak ve konumunu güçlendirmek istiyor.  Böylece Netanyahu Siyonist Parlamentosunu feshederek yeni bir seçim için zemin hazırlamak ve Benny Gantz'ın Ekim 2021'de başlanacak başbakanlık süresini, başlamadan bitirmek istiyor.  Gantz ise Batı Şeria'nın bazı bölümlerinin işgal topraklara eklenmesi planının uzun vadeli olarak daha ufak bölgeler halinde uygulanması gerektiğini düşünüyor. 
Görünen o ki bu ihtilaflardan yola çıkarak   bir kez daha  Siyonist Rejim İsrail kabinesinin  erken dağılma ve parlamento seçimlerinin tekrar düzenlenmesi riski bulunmaktadır.

parstoday

Yorumlar