SALİH EL ARURİ: İSRAİL'İN BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANINA KARŞI HER TÜRLÜ MÜCADELE YOLU MEŞRUDUR

 

Görüntülenme: 2076 Tarih: 16 Haziran 2020 16:15
SALİH EL ARURİ: İSRAİL'İN BATI ŞERİA'YI İLHAK PLANINA KARŞI HER TÜRLÜ MÜCADELE YOLU MEŞRUDUR

Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Siyonist İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı Yahudi yerleşim merkezlerini işgal ettiği topraklara katmayı hedeflediği ilhak planına karşı her türlü mücadele yolunun meşru olduğunu belirtti.
 
El-Aksa televizyon kanalına konuk olan el-Aruri, İsrail’in ilhak planı öncelikli olmak üzere bölgedeki son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
 
İsrail’in son dönemlerde attığı adımları çok tehlikeli bulduğunu söyleyen Hamas yöneticilerinden el-Aruri, “İlhak planına karşı her türlü girişimde bulunacağız. Mescidi Aksa, Kudüs’ün etrafı ve Batı Şeria işgal edilme tehdidiyle karşı karşıyadır. Çok büyük bir tehlikeden bahsediyoruz. Bu uğurda elden gelen ne varsa yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
 
El-Aruri, açıklamalarında işgalci İsrail’in Batı Şeria’da konumuna veya yüz ölçümüne bakmaksızın her yeri ilhak etmek istediğini ve bu yüzden acil önlem alınması gerektiğini söyledi.
 
Hamas’ın, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını "ilhak" etme planıyla mücadele için başlattığı ulusal faaliyetlere de değinen el-Aruri, mensubu olduğu hareketin, tüm siyasi ilişkilerini devreye soktuğunu ve keza diplomatik yolları kullanarak ilhak kararının engellenmesi konusunda ciddi adımlar attığını vurguladı.
 
İşgalci İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesi durumunda Filistin ve bölgedeki bütün dengelerin altüst olacağını belirten Hamas’ın Siyasi Birim Başkan Yardımcısı, bölgede istikrarsızlığın baş göstermesini önlemek adına ülkelerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
 
El-Aruri, ilhakın olumsuz sonuçlarını ortaya koymak üzere Hamas Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye’nin, 40 ülkenin yöneticileriyle görüşerek söz konusu ülkeleri İsrail’in işgaline karşı sorumluluk üstlenmeye davet ettiğini söyledi.
 
Hamas Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye, 19 ülkeden 64 alimin de katıldığı Kudüs konulu sanal forumda yaptığı açıklamada, "Gazze ve Batı Şeria, 'Yüzyılın Anlaşması', Yahudileştirme ve Mescidi Aksa'nın zaman ve mekân olarak bölünmesi planları sebebiyle daha önce görülmemiş bir tehlike ile karşı karşıya." ifadelerini kullanmıştı.
 
Son olarak el-Aruri, sivil toplum kuruluşlarına, insan halkları savunucusu kurumlara ve İslam dünyasındaki söz sahibi şahsiyetlere, Filistin davasına sahip çıkma ve İsrail planlarını engellemeye yönelik bir strateji geliştirmek için güçlü bir koordinasyon oluşturma çağrısı yaptı.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.
 
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar