Trump hükümeti Siyonist Rejim İsrail'i desteklemek adına görülmemiş adımlar atmıştır. Bu çerçevede Siyonist Rejimin Batı Şeria'nın bazı bölümlerini topraklarına ilhak planını desteklemiştir. İsrail'in bu girişimi ve Washington'un bu planı desteklemesi ise küresel eleştirilere neden olmuştur.
Bu doğrultuda BMT, AB ve Amerika'nın küresel rakibi Rusya da ortak bir görüş çerçevesinde Telaviv'in toprak ilhak ve yayılmacı siyasetine karşı ve Beyaz Saray'ın bu siyasete destek çıkmasına tepki gösterdi.
Bu doğrultuda BMT'nın Batı Asya özel temsilcisi Nikolay Mladenov İsrail'in bu projesinin hayata geçmesinin bölgenin barışı için artan bir tehdit olacağını söyledi. Mladenov, Netanyahu ve Benny Gantz'ın koalisyon hükümeti kurmak için vardıkları anlaşmaya değinerek onların Batı Şeria'nın bazı bölümlerini Ocak 2020'nin başından itibaren İsrail'e ilhak etmek istediklerini bildirdi. Onların hedefi Trump'ın tam destek verdiği dönemde bu şom planı gerçekleştirmektir. Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo ise bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu:" Batı Şeria topraklarının ilhakı hususunda karar vermek Telaviv'e aittir. Bu İsrail'in kararıdır. "
Buna rağmen Washington'un Avrupalı ortakları bile Siyonist Rejimin bu kararından memnuniyetsizliklerini bildirmişlerdir. Avrupa Birliği dış siyaset temsilcisi Josep Borrel ise bu birliğin İsrail'in Batı Şeria'nın topraklarına hakimiyetini kabul etmeyeceğini, tanımayacağını belirtti.
Borrel'in bu alanda yayılmadığı bildiride AB'nin uluslararası kurallar ve BMT Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda İsrail'in Batı Şeria'da hakimiyetini tanımadığı ve her türlü toprak ilhakının uluslararası kuralların ciddi ihlali olduğu belirtilmektedir.
Avrupa Birliği ve Fransa, Britanya ve Almanya gibi farklı Avrupa ülkeleri de Siyonist Rejim Koalisyon hükümetinin bu projesine karşı olduklarını bildirmişlerdir.
Rusya da dörtlü komiteye ülkelerden biri ve de Batı Asya'daki önemli aktör olarak Siyonist Rejim İsrail'in bu girişimine karşı çıkmıştır. Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise yayımladığı bildiride Siyonist Rejim İsrail siyasetlerinden dolayı duyduğu kaygıyı dile getirerek bu rejimin Batı Şeria'nın bazı bölümlerini topraklarına ilhak projesinin Filistin sorununun çözülme sürecini sabote edeceğini belirtti.
Pratikte dörtlü komitenin üç üyesi yani BMT, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından Siyonist Rejimin yasa dışı girişimlerine karşı koyulan küresel tepki Amerika'nın dörtlü komitenin üyesi olarak yalnızlaşmasının bir başka örneğidir. Amerika kayıtsız şartsız bir şekilde Siyonist Rejim İsrail'i desteklemekte ve İsrail'in insanlık dışı ve izah edilmez girişimlerinin kınanması karşısında da sessiz kalmıştır.
Halihazırda Batı Şeria bölgesinin yüzde 52'si kadarı Siyonist Rejim İsrail tarafından doğrudan işgal edilmiştir. Doğu Kudüs'teki 15 yasa dışı yerleşim alanına ilaveten 2019 yılının sonunda Batı Şeria bölgesinde 150 yerleşim alanı ve 128 de emniyet merkezi inşa edilmiştir. Bu alanlarda ise yaklaşık 670 bin Siyonist yaşamaktadırlar.
BMT ve birçok ülke de Siyonist Rejim İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim alanları inşasını yasa dışı olarak sayıyor. Çünkü bu rejim 1967 savaşında bu bölgeyi işgal etmiş ve Cenevre konvansiyonuna göre işgalcilerin işgal topraklarında her türlü alan inşa etmesi de yasaklanmıştır. BMT 242 sayılı kararı da Siyonist işgalcilerin 1967 yılında işgal ettikleri topraklardan çıkmalarına vurgu yapıyor.
Buna rağmen Siyonist elebaşısı Binyamin Netanyahu Donald Trump'ın tam desteği sayesinde Yüzyılın Anlaşması planını öne sürerek hem Siyonist yerleşim alanlarının inşasını sürdürmüş hem de koalisyon hükümetindeki yoldaşı Benny Gantz'ı yanına almış ve Batı Şeria'nın başka bölümlerini de topraklarına ilhak etmek istiyor. Halbuki bu girişime karşı küresel tepkiler ise Siyonist İsrail'in günden güne yalnızlaşmasına ve bu rejimin insanlık dışı ve yasa dışı girişimlerinin ve Trump'ın bu sürece destek vermesinin kınanmasına neden olmuştur.
parstoday