GAZZE HEM İŞGAL VİRÜSÜYLE HEM DE KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE EDİYOR

 

Görüntülenme: 2365 Tarih: 26 Nisan 2020 17:26
GAZZE HEM İŞGAL VİRÜSÜYLE HEM DE KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE EDİYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını yayılmaya devam ediyor... Filistinli yetkililer abluka altında Gazze’de yaşayan çocuklara Ramazan ayının ilk iftarı için yemek dağıttı. İlk iftar akşamı ellerinde tencerelerle bekleyen küçük çocuklar, kendilerine düşen payı almak için yemek sırasında bekledi.

KORONA GÖLGESİNDE ÜMMETİN RAMAZAN’I YAZI DİZİSİ

3.BÖLÜM: FİLİSTİN'DE RAMAZAN ACIYA RAĞMEN NEŞEDİR

 Filistin, bu yılki Ramazan ayına Siyonist İsrail işgaliyle birlikte koronavirüs salgını altında girdi. 100 yılı aşkın süredir devam eden acımasız işgal sebebiyle maddi ve manevi zulme uğrayan Filistin halkı, bu Ramazan-ı Şerif’i koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerinde ihya edecek.

ÜMMETİN KALBİ FİLİSTİN

İslam ümmetinin kalbi Filistin, bu yılki Ramazan ayına Siyonist İsrail işgaliyle birlikte koronavirüs salgını altında girdi. Direniş yurdu Gazze’nin bağrında yetişip, eğitim amacıyla geldiği Türkiye’de misafirimiz olan Filistinli gazeteci-yazar Zaher Albaik, Filistinli Müslümanların çok zor şartlara rağmen teslimiyetle karşıladıkları Ramazan ayını Millî Gazete’ye anlattı.

TÜRKİYE’DE FİLİSTİN MÜCADELESİNE HİZMET EDİYORUM

Sayın Doktor Zaher Albaik, okurlarımız için kendinizi tanıtır mısınız?

1984 yılında Filistin’in Gazze şehrinde doğdum. Lisans ve yüksek lisansımı Gazze İslam Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladım. Ardından eğitim vesilesiyle Türkiye’ye geçici olarak yerleştik. Şu an Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik bölümünde doktora programımı tamamlamak üzereyim.  Eğitim ve aile yaşamının yanı sıra Filistin & Kudüs davamıza katkı sunmak için birçok STK ve vakıf çalışmalarına katkı sağlamaya çalışıyorum. Kudüs ve Tarihimiz Derneği Ankara il başkanıyım, aynı zamanda El-Jazeera’nin Türkiye muhabiri olarak çalışmaktayım.

FİLİSTİN’İN YARASI HER RAMAZAN’DA KANIYOR

İsrail’in işgali altındaki ülkeniz Filistin’i, bizler İslam dünyasının kalbi olarak tanımlıyoruz. Filistin Müslümanları, Ramazan-ı Şerif’e hangi duygularla girdi?

Üzülerek belirtmeliyim ki 103 yıl önce başlayan Siyonist işgalinden bu yana Filistin’de, Ramazan ayına hep üzüntü ile başlanılır. Filistin topraklarında yaşayan Filistinliler Ramazan ayını kötü yaşam koşulları ve işgal şartlarında karşılarken, diasporadaki Filistinliler ise kutsal ayı vatan özlemi ve Mescid-i Aksa’da namaz özlemi içinde kalarak geçiriyorlar. Her dini olayda, birçok olağanüstü durum Filistin yarasını açarak kanamasına yol açar. Bu da, Filistin’deki Ramazan ayına, karmaşa ve ayrıntılarıyla dünyadaki herhangi bir gerginlik odağına benzemeyen özel bir dua kazandırır. Mescid-i Aksa’daki namaz, Filistin’deki Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biriydi, ancak işgal uzun zaman önce prosedürlerini zorlaştırdı. Sıkı işgal prosedürlerine tabi olan sadece Mescid-i Aksa değil, aynı zamanda El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii’nde namaz kılmak isteyenler de güvenlik kısıtlamalarına ve denetimlerine tabi tutulmak zorunda kalıyor.

İŞGALCİ İSRAİL HER RAMAZAN AYINDA GAZZE’Yİ BOMBALIYOR

Direniş yurdu Gazze’nin Filistin mücadelesinde ayrı bir önemi var? Gazze’deki kardeşlerimizin durumundan bahseder misiniz?

14 yıldır abluka altındaki Gazze’de, geçen Ramazan ayında içinde bulunup bu yılın Ramazan ayında bulunmayan bir koca, anne, oğul veya kardeş kaybetmeyen aileler azdır. İşgalci İsrail’in her Ramazan ayında Gazze Şeridi’ni bombalamasına rağmen, Gazze Şeridi sakinleri Ramazan sofrası için gerekli bazı gıda ve malzemeleri satın almak için hava ve topçu bombardıman seslerini önemsemeden evlerinden merkezi halk pazarlarına ve dükkanlara çıkıyorlar. İşgal zindanlarındaki esirler ise, her Ramazan ayında, kültürel etkinlikler, eğlence faaliyetleri, yarışmalar, öğretim atölyeleri vb. düzenleyerek, dar alanlı ve siyonist zulmüyle dolu zindandan bir özgürlük alanı çıkarmaya çalışıyorlar. İşgalcilerin ve zalimlerin neden olduğu tüm trajedilere rağmen Filistinliler, genellikle sosyal programlar, dini faaliyetler ve toplu iftarlarla dolu bu kutsal ayda, kendi mutluluklarını oluşturuyorlar. Filistin’de Ramazan ayı, yılda eşi benzeri görülmemiş bir aydır. Kısacası, “acıya rağmen neşe”dir o.

KORONA, FİLİSTİN’DE YAŞAM ŞARTLARINI DAHA DA KÖTÜLEŞTİRDİ

Dünya’yı çepeçevre saran Koronavrüs salgını Filistin’i nasıl etkiledi? Salgın, Filistinli Müslümanların Ramazan-ı Şerif yaşantısını nasıl etkiliyor?

Filistin halkı bu yıl Ramazan ayını, zaten kötü olan ekonomik durumun daha da kötüleşmesinin yanı sıra, önleyici tedbirler ve korona (Covid-19) salgınının yayılma korkusuyla karşılıyor. Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, koronanın ekonomik yansımalarıyla mücadele için, mali açıdan yetenekli olanlara zekât verme tarihlerini öne almaya çağırdı. Kutsal Ramazan ayında her gece Mescid-i Aksa ve diğer camilerde cemaatle kılınan teravih namazı, virüsün yayılmasını durdurmak amacıyla camilerin kapatılması ile yasaklanacak. Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, teravih namazının da evlerde kılınacağını duyurdu. Filistinlilerin Ramazan ayında kurmaya alışık oldukları “Rahman Sofraları”da önleyici tedbirler kapsamında kurulmayacak. Ancak bazı Filistinli hayır kurumları, iftar yemeklerini hazırlayacaklarını ve herkesin kalabalıklar yerine kendi evinde iftar yapabilmesi için yoldan geçenlere dağıtacaklarını açıkladılar. Siyonist işgal devletinde korona virüsü yayılırken işgal zindanlarındaki Filistinli esirlerin akıbetiyle ilgili büyük endişeler var. Gazze ve Kudüs’te sokaklar Ramazan’a hazırlanmak için geleneksel fenerler ve ışıklar ile süslendi. Restoranlar ve kafeler genellikle bu ışıklarla süslenir, ancak virüs nedeniyle bu dönemde kapalıdırlar. Bu da bu yılın Ramazan ayını farklı kılıyor.

HEM KORONAVİRÜSLE, HEM DE İŞGAL VİRÜSÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ

Filistinli bir gazeteci-yazar ve akademisyen olarak İslam dünyasına Ramazan mesajı olarak neler söylersiniz?

Koronavirüs salgını, İslam dünyasının birçok ülkesini etkiliyor. Bu nedenle, Müslümanları sabırlı olmaya, Ramazan ayını Allah’a yaklaşıp bizi bu felaketten kurtarması için dua ederek geçirmeye ve  önleyici tedbirlere sıkı sıkıya bağlı kalmaya davet ediyorum. Filistin ise dünyanın diğer ülkelerinden farklı olarak hem koronavirüsle, hem de işgal virüsüyle mücadele ediyor. Bu nedenle Müslümanları bu kutsal ayda Filistin’i maddi ve manevi olarak desteklemeye davet ediyorum. Kendimi ve Türkiye ile dünyadaki tüm Müslümanları Ramazan ayının ibadetlerini yerine getirmek ve teravih namazını kılmak için evde özel bir köşe kurmaya, çocuklarla oturmaya, ailece toplantılar yapmaya ve bu gibi durumlarda çocukların kalbine neşe ve sevinç sokmaya davet ediyorum. Bu salgının biteceğini, Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Mekke’deki Mescid-i Haram, Medine’deki Mescid-i Nebevî ve İstanbul’daki Fatih Camii başta olmak üzere camilerin yeniden açılacağını ve tüm Müslüman ülkelere hayrın yayılacağını umut ediyorum.

MİLLİ GAZETE/ABDUSSAMET KARATAŞ

Yorumlar