NETANYAHU VE GANTZ BİRBİRLERİNE NEDEN GÜVENMİYOR?

 

Görüntülenme: 1803 Tarih: 25 Nisan 2020 07:10
NETANYAHU VE GANTZ BİRBİRLERİNE NEDEN GÜVENMİYOR?

İşgal altında yaşanan gelişmele, Netanyahu ve Gantz’ın birbirine karşı güvenmediklerini ve koalisyon kabinenin kurulması için varılan anlaşmanın kırılgan olduğunu gösteriyor.

Mavi Beyaz koalisyon hareketinin lideri Benny Gantz ve Likud partisi lideri Benyamin Netanyahu hükümet kurma çıkmazının aşılması için koalisyon kabine kurmak için 21 Nisan günü anlaşmaya vardılar. Fakat anlaşmanın üzerinden geçen sadece birkaç günlük süre içinde mecburi koalisyonunun ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi. 
Bunun en bariz özelliği ise karşı tarafların birbirine güvenmemesidir. Son bir yılda Netanyahu mali yolsuzluğun da aralarında olan bazı soruşturma ve yargı dosyaları ile başı dertte olurken hala şahsi sorunları ile karşı karşıya bulunuyor. Netanyahu başbakanlık koltuğundan çekilirse yolsuzluk dosyaları nedeni ile tutuklanarak hapse düşebilir. Bu yüzden son bir yılda elindeki tüm araçları kullanarak başbakanlık koltuğunu kaybetmemeye çalıştı. 
Koalisyon kabinenin kurulması için Gantz ile anlaşması da daha çok aynı hedef doğrultusunda gerçekleşti. New York Times gazetesi, böyle bir koalisyon sayesinde Netanyahu’nun zaman kazandığını ve yargı sürecini veya en azından güç koltuğundan atılmasını erteleyebildiğini yazdı.
Buna rağmen söz konusu anlaşmanın en önemli özelliği ise karşılıklı güvenmemektir. Gantz ve Netanyahu arasında varılan anlaşma uyarınca 36 aylık anlamanın ilk yarısı yani 18 aylık sürede Netanyahu başbakan olacaktır. Fakt Gantz Netanyahu’nun bu süre içinde başbakanlık gücünü suiistimal ederek bu koltuktan ayrılmamak için sabotajlarda bulunmasından endişeli. Bu arada sağlanan anlaşma, Gantz için eski mücadelesinden vazgeçmek anlamındadır, zira asla Netanyahu’nun yanında yer almayacağını vadetmişti.
Netanyahu da Gantz’ın meclis başkanlığı koltuğunda olduğu sürece onun 18 aylık başbakanlık döneminde görevden alınması ortamını hazırlamasından endişeli. Buna göre korsan rejim meclisi benzersiz yasalarla, mahkemenin nihai kararını verileceği süre içinde, Netanyahu ve Gantz arasında dönüşümlü başbakanlık görevinin gerçekleşmesi garantisini sağladılar. Böylece Likud partisi Netanyahu’nun 1,5 yıllık başbakanlık dönemi ardından kabineyi feshetme yetisi olamayacaktır. 
Tabi ki tüm bu yasalar, Netanyahu ve Gantz’ın birbirine asla güvenmediği ve gelecek koalisyon kabinenin ne kadar kırılgan olduğunu gösteriyor.
Koalisyon kabinenin kırılgan ve güvenden yoksun olduğunu gösteren bir diğer faktör ise düzenlenecek olan bakanlar kurulu oturumlarının gizli kalmasıdır. Bu bağlamda Siyonist rejim TV kanallarından “Kan”, başsavcı  Avichai Mandelblit’ten naklen,  bakanlar kurulundaki görüşmelerin dışarı sızması halinde yargı soruşturması başlatılacağı tehdidinde bulunduğunu, bu yüzden bakanlar kurulu süresinde yaşanacak ihtilafların dışarı sızmaması için kurula katılanlara gizlilik belgesi imzalatılması kararlaştırıldığını duyurdu. 
Bu yüzden işgal topraklarında uzun süreden beri yaşanan hükümet boşluğu ve defalarca yapılan seçimlerin ardından yeni kabinenin kurulması için nihayet Mavi Beyaz koalisyon hareketinin lideri Benny Gantz ve Likud partisi lideri Benyamin Netanyahu arasında varılan anlaşma uyarınca Netanyahu liderliğinde kurulacak hükümet fazla sürmeyeceği anlaşılıyor. Bir çok uzmana göre birkaç aylık ara ile yine işgal topraklarında 4. Tur seçimlere hazırlanmak gerekiyor.

parstoday

Yorumlar