KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ ÇÖZÜLDÜ MÜ?

 

Görüntülenme: 1906 Tarih: 28 Mart 2020 13:46
KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Siyonist rejimin Beyaz-Mavi İttifakı liderli Benny Gantz, yeni kabineyi kurmakla görevlendirilirken, perşembe günü yapılan oylamada, Gantz resmen İsrail parlamentosu Knesset başkanlığına seçildi.

Knesset'in eski başkanı Yuli Edelstein, 25 martta sürpriz şekilde görevinden istifa etti. Bu gelişmenin ardından Knesset toplanarak, sürpriz şekilde General Gantz'ı yeni başkan olarak seçmiş oldu.

Knesset'in geçen gün düzenlenen oturumuna 120 temsilciden 90'u katıldı. Oturumda 74 temsilci, Gantz'ın lehine oy kullanırken, 18 temsilci de aleyhinde oy kullandı.

28 temsilci de dün yapılan oylamaya katılmadı. Ortak Arap Listesi'nin 15 üyesinin tamamını ve İsrail Bizim Evimiz Partisi'nin 8 mensubu sözkonusu oylamaya katılmayanlar arasında yer aldılar. Mavi-Beyaz İttifakı lideri Gantz'ın parlamento başkanlığına getirilmesiyle Benyamin Netanyahu'nun başbakan olarak yeni kabineyi kurmakla görevlendirileceği bekleniyor. Böylece İsrail'da yeni kabineyi kurma krizi, son bir yılda 3 kez yenilenen seçimlerin ardından ulusal mutabakat kabinesinin kurulmasıyla son bulmuş olacak. Gantz ve Netanyahu anlaşmasının İsrail'in güç yapısında Gantz'ın erken mağlubiyeti anlamına geliyor.

Bir yandan Beyaz-Mavi İttifakı resmen dağılmış oldu çünkü Yaer Lapid ve Moşe Yalon gibi ittifakın kutupları, erken kararlarıyla bu ittifaktan ayrılmış oldular. Diğer yandan, yolsuzluk dosyası olan bir şahıs ile kabine kurmayacağı sloganını atan Gantz, pratikte, 4 ayrı dosyada yolsuzlukla suçlanan Netanyahu ile ittifak kurmuş oldu.

Gantz ayrıca, Mavi-Beyaz İttifakının bazı üyelerince eleştirilere maruz kalmış oldu. Gantz ayrıca Ortak Arap Listesi'nin desteğini de kaybetmiş oldu. Ortak Arap Listesi lideri ve Knesset'in Arap üyelerinden Ahmed et Tayyebi, Gantz'ın Knesset'in yeni başkanı olarak seçilmesi ve yeni kabine için Netanyahu ile anlaşmasının ardından yaptığı açıklamada, Gantz'ın kendisi ve parti mensuplarının omurgasız sürüngenler gibi olduklarını kanıtladıklarını, bunun da gerçekten utanç verici olduğunu söylemiş oldu. Böylece Gantz-Netanyahu anlaşmasının kazanan tarafı Netanayu ve kaybeden tarafı da Gantz oldu çünkü, yeni kabinenin kurulmasıyla, Netanyahu muhtemelen iki sene başbakan olarak görevini devam etmiş olacak ve yolsuzlukla suçlamalarından hapse atılma tehlikesinden de kurtulmuş olacak. Ancak Netanyahu'nun bu anlaşmanın mutlak kazanan tarafı olduğu da söylenemez çünkü, artan bir şekilde Siyonist rejimin siyasileri ve partileri tarafından kendi kişisel çıkarlarını ve mevki ve makam hırslarını, İsrail'in çıkarlarını tercih etmekle suçlanmış olacak.

Bu anlaşmada, Evimiz İsrail Partisi lideri Avigdor Liberman'ın de mevcut şartlarda, güç yapısından silinmesine yol açmış oldu çünkü Gantz ile Netanyahu'nun anlaşmasıyla pratik olarak, Evimiz İsrail Partisi'ne kabineyi kurmak için bir ihtiyaç kalmadı.

Ancak, yolsuzlukla suçlanan Netanyahu ile ittifak yapmama tutumunda direten ve güç yapısında yer almak için kendi yaklaşımından vazgeçmeyen Libermen, daha sonraki dönemlerde iktidara geri dönme şansını korumuş oldu.

Ortak Arap Listesi'ne gelince de, bu liste hatta Ganz'ı desteklese bile, işgal topraklarındaki Araplar'ın güç yapısında daha iyi bir konuma ulaşamayacakları ifade edilebilir, ancak Gantz-Netanyahu anlaşmasıyla Araplar'ın kaybedenler arasında yer aldığı da söylenemez çünkü geçen bir senede parlamentoya girmeyi başaran Arap kökenli temsilcilere 5'inin daha eklenmesiyle Arap temsilcilerin sayısı 15'e yükselmiş oldu.

 

Son olarak, Netanyahu ile Gantz yeni kabine için anlaşmış olsalar da, yeni kurulacak kabine birbiriyle uyumlu olmayan isimlerle dolacak ve iki sene sonra işgal topraklarında erken seçimler yeniden düzenlenebilir.

parstoday

Yorumlar