İSRAİL'DE GERÇEKLEŞEN PARLAMENTO SEÇİMLERİ SİYASİ KRİZİ SONA ERDİREBİLECEK Mİ?

 

Görüntülenme: 1769 Tarih: 06 Mart 2020 14:32
İSRAİL'DE GERÇEKLEŞEN PARLAMENTO SEÇİMLERİ SİYASİ KRİZİ SONA ERDİREBİLECEK Mİ?

Üçüncü Siyonist İsrail rejimi parlamento seçimleri bir kez daha her şeyden ziyade bu rejimin içinde derin ihtilafların göstergesi oldu.

Üçüncü Siyonist Rejim İsrail parlamento seçimleri oylarının tamamının sayılması ile  Siyonist Rejim Parlamentosunun 120 sandalyesinden, 58'inin Binyamin Netanyahu başkanlığında Likud Parti merkezli sağcılar koalisyonu , Arap Listesi koalisyonu oylarının hesaplanması ile 55'inin   Benny Gantz başkanlığındaki Mavi-Beyaz merkezli solcu koalisyonuna ve 7 sandalyesinin de Avigdor Liberman liderliğindeki  Bizim Evimiz İsrail'e gittiği açıklandı. 

Partilerin elde ettiği ve kaybettiği parlamento sandalyelerinde pek fazla değişiklik olmasa da ancak son bir yılda düzenlenen  üçüncü siyonist rejim parlamento seçimleri   son iki seçim sonuçları ile pek farklı olmadığını gösteriyor. Çünkü  yine de kabinenin oluşturulması için bir çoğunluk oluşturulamadı. Çoğunluğun oluşturulmaması ve seçimlerden çıkan sonuçlar  farklı sebeplerden dolayı  İsrail toplumu ve iktidar yapısı içinde derin ihtilaflar ve çatlakların var olduğunu gösteriyor.     İlk delil ve gösterge ise sağcılar, muhalifler ve liderleri arasında açıkça ihtilafların yaşanmasıdır. Son iki seçimde ise  muhalifler ve sağcıların iş birliği yapacağına dair hiçbir emare görülmedi.  Üçüncü parlamento seçimlerinin açıklandığı durumda da muhalifler hukuksal koşullara baş vurarak Netanyahu'yu özellikle de  idari ve mali yolsuzluklar dosyaları ve ithamlarının gölgesinde bırakıp onun gelecekte kabine oluşturamamasını planlıyorlar. Gerçekte Siyonist Rejim İsrail'de sağcı ve solcu partiler arasında yaşanan kökten ihtilaflardan dolayı  hiçbir taraf rakip koalisyondan birinin olduğu bir koalisyon hükümete karışmak istemiyorlar. 

İkinci sebep ise, Ortak Arap Listesi'nin Siyonist Rejim parlamentosunda son üç seçimlerde sandalyelerinin artmasıdır. Ortak Arap Listesi  9 Nisan seçimlerinde 10 sandalye, 17 Eylül seçimlerinde 13 sandalye ve 2 Mart seçimlerinde 15 sandalye ile Siyonist İsrail parlamentosu-Knesset'e girebildi. Başka bir deyiş ile son bir yılda bu liste parlamentoda 5 sandalye de kazanmıştır. Bu da Ortak Arap Listesi'nin sandalyelerinin artması ile Yahudi sandalyeleri azalmış olması demektir. 

Siyonist Rejim gazetelerinden Haaretz ise analiz yazısında   Ortak Arap Listesi'nin Knesset'te sandalyelerinin artmasının deprem olduğunu belirtti.  Aslında bu husus işgal topraklarında yaşayan Arapların seçimlere katılımının artması ayrıca Yahudilerin Arap oy atanları tarafından daha az desteklenmesi demektir.  Buna esasen Jerusalem Post gazetesi  1999 yılından bu yana Arapların en fazla katılımı gösterdiklerini ve çoğunun da Araplardan yana oy kullandıklarını yazdı. 

Üçüncü sebep ve gösterge ise,  Siyonist İsrail sağcıları arasında bile oy birliğinin olmaması idi. Sağcılar koalisyonu  Bizim Evimiz İsrail partisi sandalyeleri çıkarıldığında sadece 58 sandalye kazanmıştır. Gerçekte Avigdor Liberman başkanlığındaki İsrail Bizim Evimiz partisinin 7 parlamento sandalyesi de sağcıların 58 sandalyesine eklenirse  o zaman Binyamin Netanyahu da yeni kabineyi kurabilecektir.   Ancak Liberman ve Netanyahu arasında yaşanan ihtilaflar Siyonist Rejim İsrail sağcıları arasında da büyük çatlakların oluşmasına ve hükümetsizliğin son bir yılda işgal topraklarında devam etmesine yol açmıştır. 

 

Bu ihtilaflar ve çatlaklardan yola çıkarak   hükümetsizliğin devam edeceği ve dördüncü parlamento seçimlerinin de düzenleneceği ve bu kör düğümün kalmaya devam edeceği söylenebilir. 

parstoday 

Yorumlar