HAMAS SÖZCÜSÜ EBU ZUHRİ MİLLİ GAZETE'YE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Görüntülenme: 1999 Tarih: 16 Şubat 2020 12:18
HAMAS SÖZCÜSÜ EBU ZUHRİ MİLLİ GAZETE'YE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ABD Başkanı Donald Trump’ın Siyonizmin iğrenç emelleri doğrultusunda geçtiğimiz haftalarda açıklamış olduğu ‘Yüzyılın Anlaşması’ isimli planın uluslararası arenadaki yankıları sürüyor. Filistin davasını tamamıyla yok etmeyi amaçlayan ve İsrail rejiminin amaçlarına hizmet eden ‘Yüzyılın Anlaşması’ isimli plan İslam coğrafyasındaki halklar tarafından tepkiyle karşılandı.

Türkiye’deki vatandaşların da sert tepki gösterdiği planın açıklanmasıyla birlikte ABD’nin Türkiye’deki büyükelçiliği ve başkonsolosluğu önünde eylemler düzenlenmişti. Filistin topraklarındaki işgali kalıcı hale getirmeyi hedefleyen ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı çıkmak ve Filistinlilere destek vermek amacıyla geçtiğimiz hafta sonu da İstanbul’da Saadet Partisi öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve diğer siyasi partilerin de destek verdiği dev bir miting gerçekleştirilmişti.

ABD ve Siyonist İsrail rejimine yönelik tepkiler artarak devam ederken Türkiye ve İslam coğrafyasındaki gözler, Filistin direnişinin en önemli hareketlerinden Hamas’a çevrildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresindeki evanjelik kadronun hazırladığı 'Yüzyılın Anlaşması' planının açıklanmasının ardından milligazete.com.tr, Hamas’ın kritik isimlerinden Sami Ebu Zuhri ile bir araya geldi.

milligazete.com.tr’ye çok özel açıklamalarda bulunan Hamas hareketinin sözcüsü Ebu Zuhri, ‘Yüzyılın Anlaşması’ isimli Siyonist plan karşısında Hamas’ın belirlediği stratejiyi açıkladı. ‘Yüzyılın Anlaşması’nın ilan edilmesinin ardından İslam ülkelerinin yöneticilerinin sergilediği tavrı değerlendiren Ebu Zuhri, ‘İki devletli çözüm’ arayışlarına dair de dikkat çeken sözler sarf etti.

 

Filistin direnişi denildiğinde akla ilk gelen oluşumlardan olan Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri, milligazete.com.tr’ye yapmış olduğu açıklamalarda Türkiye halkına mesajlarını da iletti. Sami Ebu Zuhri, Siyonist İsrail rejimine karşı gerçekleştirilen eylemlerden dolayı memnuniyetlerini belirtti.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri’ye yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevaplar şu şekilde…

“TÜM GÜCÜMÜZLE PLANA KARŞI KOYACAĞIZ”

Uzunca bir süredir dünya gündeminde yer alan ve ‘Yüzyılın Anlaşması’ ismi verilen plan ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklandı. Açıklanan plan karşısında Hamas nasıl bir strateji izleyecek? Siyonist İsrail rejimi ve ABD’ye karşı hamleleriniz ne olacak?

‘Yüzyılın Anlaşması’ tehlikeli bir plan. Açıklanan planın hedefi Filistin davasını ve Filistinlilerin haklarını yok etmek. Trump'ın açıkladığı plan, Kudüs'ün İslam'dan koparılmasını, Filistinlilerin geriye dönüş hakkı yasasını iptal etmeyi ve Batı Şeria'nın işgalciler tarafından ilhak edilmesini garanti ediyor. Biz buna kesinlikle karşıyız. Hamas hareketi olarak, tüm gücümüz ile bu tehlikeli plana karşı koyacağız. İlk adımlarımızdan biri, Filistin içinde birliği sağlayıp, tek ses olarak bu plana karşı çıkmak oldu. Bir diğer adım ise birçok İslam ülkesinin yöneticileriyle -aralarında Türkiye de var- görüşerek ortak bir tavır alıp, bunu icraata dönüştürmek oldu.

Filistinliler, bu planın hayata geçmemesi için, dünyanın neresinde olursa olsun, tüm güçlerini ortaya koyacaktır. Ayrıca, bizler de Filistin direnişi olarak buradayız ve planın başarısız olması için mücadelemizi veriyoruz ve vereceğiz.

“BİZİ ÜZEN BAZI ARAP ÜLKELERİNİN PLAN LEHİNDE AÇIKLAMA YAPMASI”

‘Yüzyılın Anlaşması’nın açıklanmasının ardından İslam ülkelerinin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bazı İslam ülkelerinin idarecilerinin ABD ve Siyonist İsrail rejiminin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini düşünüyor musunuz?

İslam ülkelerinin duruşu konusunda şunu söyleyebilirim, planı reddettiklerini ifade eden bir bildiri yayımladılar ancak bu yeterli değil... Planı reddetmeleri güzel bir gelişme ancak bunun geliştirilmesi gerekiyor. Bu planın başarısız olması için bundan daha fazlasına ihyacımız var.

Tehlikeli olan durum bazı Arap ülkelerinin bu sözde planın ilanı sırasında orada hazır bulunmaları. Bizim için üzücü olan bazı Arap ülkelerinin plan lehinde açıklamalar yapması.

“BAZI ARAP ÜLKELERİNİN İDARECİLERİ İŞGALCİLERİN EMELLERİNE HİZMET EDİYOR”

Filistinlilerin haklarını savunuyoruz diye, sözde planı kabul eden ve destekleyen bazı Arap ülkelerinin idarecileri işgalcilerin emellerine hizmet ediyor. Planı destekleyen Arap ülkelerinin kendi topraklarından işgalcilere toprak vermeleri istense bunu kabul ederler mi? Mümkün değil. O halde neden bizden sahibi olduğumuz topraklardan vazgeçmemiz isteniyor? Topraklarımızdan ödün vermeyeceğiz ve Filistinlileri ve tüm İslam âlemini birlik olarak bu plana karşı çıkmaya davet edeceğiz.

“MAHMUD ABBAS PLANI REDDEDİYOR AMA DURUŞUNDA BİR SORUN VAR”

‘Yüzyılın Anlaşması’nın ardından Mahmud Abbas yönetimi , işgalci İsrail rejimi ile yapılan ikili anlaşmaları sonlandırdığını açıkladı. Bu adımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle Oslo anlaşması ve ‘güvenlik koordinasyonu’ noktasında…

Mahmud Abbas ile Hamas ve Fetih'in sözde planı reddettiği noktasında hem fikiriz. Fakat aramızdaki fark, biz bu planın başarısız olması için gerçek bir çaba istiyoruz. Ayrıca, Filistinlilerin plana tepkilerini göstermeleri için yapmak istedikleri mitingler, eylemler, gösteriler konusunda gerekli kolaylıkların sağlanmasını istiyoruz. Evet, Mahmud Abbas planı reddediyor ama duruşunda bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Abbas hala İsrail'i tanıyor ve İsrail ile yapılan güvenlik koordinasyonun içinde bulunuyor. Abbas'ın bu yanlışları, işgalcileri cesaretlendiriyor. Bu nedenle, Filistin içinde işgalcilere karşı net bir tavır sergilemek adına, Mahmud Abbas'ı duruşunu düzeltmeye davet ediyoruz.

Mahmud Abbas, İsrail ile ilişkileri keseceğine dair açıklamalar yapsa da bunun laftan öteye geçmeyeceğini biliyoruz. Nihayetinde, Filistin davası sadece Filistinlilerin değil tüm ümmetin davasıdır. İslam ümmetinin bu davaya sahip çıkmasını bekliyoruz.

“SİYASAL BİRLİĞİN SAĞLANMASI ADINA TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIĞIMIZI SÖYLEYEBİLİRİM”

‘Yüzyılın Anlaşması’nın ardından Filistin siyasal birliğinin sağlanmasının daha da önemli hale geldiğini düşünüyor musunuz? Hamas’ın planlamasında neler var?

Filistin'de siyasal birliğin sağlanması adına tüm gücümüzle çalıştığımızı ve karşılığında her bedeli de ödediğimizi söyleyebilirim. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, sözde planın açıklanmasının ardından Mahmud Abbas'ı arayarak, "Bir olmamız, birlikte olmamız gerekiyor, ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" mesajı verdi. Abbas'ın ortak bir tavır almak adına Ramallah'tan Gazze'ye bir heyet göndermesini bekledik lakin bu gerçekleşmedi. Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşma çok zayıf kaldı. Bu da Filistin davasına olan desteğin zayıflamasına neden oluyor.

 “İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM PLANINI TAMAMEN REDDEDİYORUZ”

Uluslararası arenada sürekli gündeme getirilen iki devletli çözüm arayışının ‘Yüzyılın Anlaşması’nın açıklanmasının ardından tamamen biteceğini söyleyebilir misiniz? Filistin’in denizden nehire özgürleşmesini amaçlayan Hamas’ın bu konuda düşüncesi nedir?

İki devletli çözüm planı dünya ülkelerinin üzerinde uzlaştığı bir konu. Ayrıca Arap ülkelerinin de desteklediği ve Filistin yönetiminin kabul ettiği bir plan. Biz ise iki devletli çözüm planını tamamen reddediyoruz. Bu sözde çözüm planı, Filistin topraklarının bir kısmında Filistin devletinin kurulmasını ve Yahudi devletinin Filistin topraklarında var olmasını öngörüyor. Hamas olarak iki devletli çözüm planını reddediyoruz. Filistin bizimdir, tüm İslam ümmetinindir. Topraklarımızın en ufak parçasından dahi vazgeçmeyiz. Şu anda belki Filistin’imizi onlardan tamamen alamıyoruz ama bu topraklarımızdan vazgeçeceğiz anlamına gelmiyor. Önemli olan Filistinlilerin ve Müslümanların Filistin'i geri alabileceğimiz zamana kadar haklarına ve birbirlerine sahip çıkması.

“FİLİSTİN ÜMMETİNDİR”

Hamas'ın bu konuda duruşu değişmemiştir. Gayemiz Filistin'in son karış toprağına kadar özgürleştirilmesidir. Eğer Filistin topraklarında bir Filistin devleti oluşturulacaksa buna karşı çıkmayız. Ancak Yahudi işgalcilerin Filistin topraklarında hak elde edecekleri bir meşruiyet kazanmalarına da sonuna kadar karşı çıkarız.

İki devletli bir çözümün gerçekleşemeyeceği ortada çünkü işgalci İsrail, Kudüs'ün tamamını, Batı Şeria'nın büyük bölümünü zaten işgal etmiş durumda. Biz, Filistin'i tamamen özgürleştireceğimiz güne kadar Filistin aleyhine ne varsa karşı çıkacağız. Filistin ümmetindir.

“SÖZDE PLANA DESTEK VEREN İSLAM ÜLKELERİNİN CEZALANDIRILMASI GİBİ NET BİR TAVRIMIZIN OLMASI GEREKİYOR”

‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı verilecek en iyi cevap ne olabilir? İslam ülkelerinin bu anlaşmaya karşı birlik olması için neler yapılmalı?

Filistinliler sözde plana karşı net bir tavır ortaya koydular. İslam ülkelerinin de ortaya net bir tavır koyması gerekir. Sözde plana destek veren İslam ülkelerinin cezalandırılması gibi net bir tavrımızın olması gerekiyor. Aslen, sözde plan, uluslararası hukuka aykırı olması hasebiyle Birleşmiş Milletler tarafından geçersiz olduğu kabul edilmesi lazım... İslam ülkelerinin de bu planın geçersiz kılınması için gerçek bir çaba göstermesi elzemdir.

“TÜRK KARDEŞLERİMİZİN DURUŞLARINDAN VE TAVIRLARINDAN DOLAYI GURUR DUYUYORUZ”

‘Yüzyılın Anlaşması’nın açıklanmasının ardından Türkiye halkı meydanlara indi ve Filistin’e desteklerini yineledi. Bu tavır karşısında ne düşünüyorsunuz? Türkiye halkına bir mesajınız var mı?

Türk halkı sözde anlaşmaya tepkisini koymak adına meydanlara inen ilk halktı. Tabi o gece Türk kardeşlerimiz İstanbul’daki ABD Konsolosluğu önünde toplandılar. Sadece İstanbul'da değil, diğer şehirlerde de meydanlara indiler. İşte bu da Türklerin Kudüs ile olan bağını ortaya çıkarıyor. Türk kardeşlerimizin duruşlarından ve tavırlarından dolayı gurur duyuyoruz.

Türk kardeşlerimizin Filistin davasına olan bağlılığını gerçekten çok özel buluyoruz. Buradaki kardeşlerimiz bizim güvencelerimizden biridir. Bulunduğumuz dönemde Batı'nın ve bazı Arap ülkelerinin işgalcilere olan desteğine şahit olurken, Türk kardeşlerimizin bize bu zamanda verecekleri desteği çok önemli buluyoruz. Bu yüzden dolayı Türk kardeşlerimizin, Filistin davasına verdikleri desteği çok önemli buluyor, diğer ülkelerdeki kardeşlerimizin de bize destek vermelerini temenni ediyoruz.

“DİRENİŞ HER TÜRLÜ TEHLİKEYE KARŞI HER ZAMAN SAHADADIR, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAKTIR”

Gazze’ye yönelik saldırıların ardından Hamas’ın her defasında İsrail’in ağır sonuçlara maruz kalmasına yol açtığını gördük. Son olarak Hamas’ın askeri gelişimi için ne söyleyebilirsiniz?

İşgalci İsrail'in Filistin'e ve Hamas'a yönelik sürekli bir operasyon içinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Amaçları Filistin direnişini zayıflatmak lakin hiçbir zaman başarılı olamadılar. Kısıtlı imkanlara sahip olmamıza rağmen Gazze'yi işgal edemediler. Bu da direnişin gücünü gösteriyor. Direniş her türlü tehlikeye ve gelecekte yapılacak bir girişime karşı her zaman sahadadır, üzerine düşeni yapacaktır. Hedefimiz hiçbir zaman çatışma olmadı. Tek hedefimiz Filistin'i ve Kudüs'ü tamamen özgürleştirmek...

Röportaj: Bekir ŞİRİN

MİLLİ GAZETE

Yorumlar