NASRALLAH: İRAN KENDİSİNE 8 YIL DAYATILAN SAVAŞA RAĞMEN LÜBNAN HALKINA İSRAİL'İN SALDIRILARI KARŞISINDA YARDIMCI OLDU

 

Görüntülenme: 2819 Tarih: 15 Şubat 2020 03:29
NASRALLAH: İRAN KENDİSİNE 8 YIL DAYATILAN SAVAŞA RAĞMEN LÜBNAN HALKINA İSRAİL'İN SALDIRILARI KARŞISINDA YARDIMCI OLDU

Lübnan Hizbullah Hareketi lideri Seyyid Hasan Nasrullah’ın üzerinde durduğu birinci nokta, direnişin esas itibarı ile siyonist rejim İsrail ile mücadele etmek üzere bir savunma gücü olarak kurulmasıydı. Nasrullah direnişin Arap dünyasına nüfuz etme peşinde olmadığını ve Arap ve İslam ülkeleriyle de hiç bir zıtlaşması söz konusu olamayacağını ve sadece Arap ve İslam topraklarının bütünlüğünü koruma yönünde faaliyet yürüttüğünü vurguladı. Lübnan’da direniş ise siyonist rejim 1982’de Lübnan topraklarına saldırdığı ve başkent Beyrut işgal eşiğine geldiği bir sırada kuruldu.

İkinci nokta, İran İslam Cumhuriyeti’nin İslam dünyasındaki gelişmelere etnik açıdan yaklaşmadığı ve bu gelişmelere İslami açıdan yaklaştığıdır. Nitekim İran, İslam inkılabı zafere kavuştuğu ilk yıllardan itibaren İslam ülkelerine hiç bir yardımı esirgemedi. İran dayatılan sekiz yıllık savaşla uğraşmasına rağmen Lübnan halkına İsrail saldırısına karşı koymakta yardımcı oldu.

Üçüncü nokta, korsan rejim İsrail’in her daim İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerde gerginlik ve kriz durumlarından nemalanmasıdır. Saddam rejiminin İran’a dayattığı savaş, siyonist rejime Lübnan’a saldırarak yayılmacı politikalarını gütme fırsatı sağladı. Bugün yine Tel aviv İslam ülkeleri arasındaki ihtilaflardan ve iç çatışmalarından başta Yüzyılın Anlaşması adlı ihanet planı olmak üzere şom hedefleri gütme doğrultusunda yararlanıyor.

Hizbullah lideri Nasrullah’ın sözlerinin önemli bir bölümü İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu Kudüs Gücü’nün eski komutanı şehit Korgeneral Hac Kasım Süleymani ile ilgiliydi. Hizbullah lideri Nasrullah Kudüs Gücü’nün şehit komutanı Korgeneral Süleymani’yi başarılı bir komutan olduğunu belirterek bu mülakatta başarı sırlarını açıkladı.

Hizbullah lideri Nasrullah’a göre şehit Korgeneral Süleymani Lübnanlı cihatçılara kardeş gözüyle bakıyordu ve bu bakış şehit Süleymani ile direniş mücahitleri arasında kardeşçe bir ilişki kurulmasına vesile olmuştu.

Seyyid Hasan Nasrullah şöyle dedi:

Bu tür ilişkiler düşünceleri ve ufukları birleştirmek ve sorunları ve bazı detaylarda muhtemel görüş farklılıkları aşmakta çok yardımcı oluyordu.

Gerçekte şehit Süleymani’nin bu davranışı, İran İslam Cumhuriyeti’nin İslam ülkeleri arasında kardeşlik mantığı sırf bir slogan olmadığını ve pratikte hayata geçirmenin de mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Bundan başka şehit Korgeneral Kasım Süleymani’nin bir başka önemli özelliği, savaş cephelerinde aktif bir şekilde varlık sergilemesiydi.

Şehit Süleymani Tahran’da pek kalmazdı ve daha çok direniş cephelerinde bulunuyordu . Şehit Süleymani’nin bu özelliği ve yoğun tempo ile çalışması ve yılmadan hareket etmesi, Nasrullah’a göre başarılı olmasının bir başka sırrıydı.

Hizbullah lideri Nasrullah en son şöyle ekledi:

Hayatımda en büyük ilahi nimetlerden biri, gerçi tüm nimetleri büyük ve muazzamdır, Hac Kasım Süleymani ile tanışmak ve aramızda bir dostluk ve kardeşlik bağı oluşmaktı.

parstoday

Yorumlar