KORSAN İSRAİL'DE NEDEN 3. DEFA SEÇİMLERE GİDİLİYOR?

 

Görüntülenme: 1965 Tarih: 21 Aralık 2019 13:25
KORSAN İSRAİL'DE NEDEN 3. DEFA SEÇİMLERE GİDİLİYOR?

Siyonist Rejim İsrail son bir yıl içerisinde iki kez parlamento seçimleri düzenlemiştir. Bunların ilki Nisan 2019, ikincisi ise Eylül 2019'da düzenlendi. Nisan seçimlerinde Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi, Eylül ayı seçimlerinde de Mavi ve Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz galip geldi. Buna rağmen, kazanan taraflardan hiçbiri parlamento sandalyelerinin salt çoğunluğu olan yüzde 50 artı biri elde edemeyip 61 sandalyeyi kazanamadı.   

kazanan partiler gereken sandalye sayısını elde edemediklerinden dolayı kabine oluşturmak için parlamentoda bulunan siyasi partiler ile koalisyon hükümeti kurmaya mecbur kaldılar. Ancak böyle bir koalisyon hükümeti de kurulamadı.   

Ortak Arap Listesi Netanyahu başbakanlığındaki kabineye katılmadı. Zaten Netanyahu da Ortak Arap Listesi ile kabine oluşturmaya pek de meyilli görünmüyordu. Kasım 2018'de Netanyahu kabinesinin dağılmasında en önemli aktör olan Bizim Evimiz  İsrail partisi başkanı Avigdor Liberman da ne Nisan seçimleri ne de Eylül seçimlerinde Netanyahu ile koalisyon kurmaya olumlu yaklaşmadı ve bunun sonucunda da pratikte Netanyahu kabine oluşturma hakkını kaybetti. Ortak Arap Listesi'nin koalisyona katılmak için onayını alan Benny Gantz ise bu kez Avigdor Liberman'ın Mavi ve Beyaz Koalisyonuna katılmaması yüzünden kabine oluşturma hakkını kaybetti.   

Netanyahu, Benny Gantz ve Siyonist Rejim Parlamentosunun kabineyi oluşturmaktaki başarısızlığı ve ardından da üçüncü parlamento seçimlerinin düzenlenmesi yönündeki kararın sonrasında şimdi de böyle bir siyasi başarısızlığın sonuçlarının neler olacağı ve üçüncü parlamento seçimlerinin nelere yol açacağı konuşulmaktadır. 

Bu durumun doğuracağı ilk sonuç Netanyahu'ya yöneliktir. Görünen o ki Netanyahu'nun Siyonist Rejim İsrail iktidar yapısındaki şefliği bitmiştir. Netanyahu Likud partisinde başkanlık seçimlerinin düzenlenmesine onay vermiştir. Bu seçimlerin ise 2019 sonuna dek düzenleneceği söylenmektedir. Netanyahu'nun parti içi seçimlerindeki rakibi ise Gideon Sa'ar'dır. Gideon Sa'ar Netanyahu'nun yolsuzlukla itham edilmesi ve kabineyi oluşturmasındaki başarısızlığının ardından Likud partisinde liyakatli bir başkanın seçilmesi için parti içi seçimlerin düzenlenmesini talep etti. 

Netanyahu Likud partisinin de parti içi seçimlerine onay vermesinin ardından Likud partisinin demokratik bir yapıya sahip olduğunu ve tüm üyelerin parti başkanını seçme hakkına sahip olduğunu belirtti. Buna rağmen Netanyahu Likud partisi üyelerinin onu tekrar lider yapacağından emin gibi görünüyor. 

Aslında Netanyahu çok kritik bir dönemeçten geçmektedir. Netanyahu'nu parti içi seçimlerini kaybetmesi, parti başkanlığı koltuğundan olması ve siyasi hayatının sonlanması demektir. Böyle bir durum Likud partisinin Mart 2020 seçimlerini kazanması halinde gelecek kabineyi oluşturma şansını da arttırmaktadır. Çünkü Liberman'ın sağcı hareket ile kabine oluşturmamasının nedenlerinden biri de Netanyahu'nun kendisi ve ona yöneltilen suçlamalardı. Ancak Netanyahu'nun parti içi seçimlerinde galip gelmesi mevcut siyasi çıkmazda kalmaya devam edilmesine ve Siyonist İsrail kabinesinin oluşturulamamasına yol açabilir. Buna rağmen Likud partisi üyelerinin iktidarı elde tutma ve kabineyi oluşturma isteğinin Netanyahu'nun parti içi  seçimlerde rekabeti Sa'ar'a kaybedeceğine yol açacak gibi görünüyor. 

Buna paralel olarak Netanyahu parti içi seçimleri kazansa bile üçüncü kez tekrarlanan parlamento seçimlerinden önce dört yolsuzluk dosyası yüzünden yargı sisteminden ceza alması ve mahkum edilmesi muhtemeldir. Bu yüzdendir ki Mavi ve Beyaz Koalisyonuna bağlı Siyonist Rejim Parlamentosu-Knesset üyesi Moşe Ya'alon da Likud partisi Netanyahu'nun başbakanlık koltuğuna oturarak sadece yolsuzluk ithamlarından ve dosyalarından kurtulmak istediğine vurgu yapmıştır. 

Avigdor Liberman ve Benny Gantz gibi siyasiler, onun siyasetten gönüllü olarak çekilmesi halinde ona af hakkı tanımasını savunmuşlardır. Avigdor Liberman Siyonist İsrail gazetelerinden "Yediot Aharonot " gazetesine verdiği röportajda Netanyahu'nun Knesset'in yüz karası ve utanç verici üyesi olduğuna değinerek şöyle bir açıklamada bulundu: "Maalesef Netanyahu omzumuzda bir yük olmuştur. Kimse onu hapishane parmaklıkları arkasında görmek istemiyor. Kimse de onu siyaset dünyasında görmek istemiyor. Herkes ona bir fırsat vermek istiyor. Böylece o da siyasi yaşamı en iyi şekilde sonlandırılabilir. "

Mavi ve Beyaz Koalisyonu başkanı Benny Gantz ise Netanyahu'nun siyaset arenasından çekilmesi halinde onun aftan yararlanabileceğini söyledi. Benny Gantz şöyle bir açıklamada bulundu: "Biz de bir başbakanın parmaklıklar arkasına düşmesini istemiyoruz. Bu hiç kimsenin görmek istemediği bir şeydir. "Buna rağmen görünen o ki Netanyahu'nun affı da pek mümkün değildir. Bu doğrultuda Siyonist Rejim İsrail yargı erki, geçici başbakan Netanyahu'nun 1000,2000 ve 4000 sayılı yolsuzluk  dosyalarındaki af senaryosu hiçbir işe yaramayacağını bildirdi. 

Genel olarak Netanyahu'yu üçüncü parlamento seçimlerinin en büyük muhtemel kaybeden tarafı olarak adlandırmak mümkün. Çünkü Netanyahu bu dönemde hem Likud partisi başkanlık seçimlerini kaybedebilir, hem de yargıdan cezaya çarptırılabilir ve sonunda da hapse atılınca üçüncü parlamento seçimlerini de hezimetle bitirebilir. 

Burada sorulması gereken bir başka soru da üçüncü parlamento seçimlerinin işgal topraklarındaki siyasi çıkmazdan kurtulmasına yol açıp açamayacağı sorusudur. Bu sorunun cevabı her şeyden ziyade Likud partisi başkanlık seçimleri ve Netanyahu'nun yolsuzluk dosyalarından çıkacak kararlara ve hükümlere bağlıdır. Netanyahu üçüncü parlamento seçimlerine katılıp da kabineyi oluşturmakla görevlendirilirse yine de siyasi bir çıkmaza girmesi ve kabineyi oluşturamaması muhtemeldir. 

Netanyahu'nun gelecek kabinede olmaması durumunda da kabinenin hala koalisyon şeklinde olacağı söylenmelidir. Siyonist Rejim Kan kanalı anketlerine göre Ortak Arap Listesi, sol ve ılımlı partiler gelecek parlamentoda 59 sandalye,  sağ parti 53 sandalye ve Liberman liderliğindeki  İsrail Bizim Evimiz Partisi de 8 sandalye kazanacaklardır. Bu yüzden Liberman hala gelecek kabineyi oluşturmakta belirleyici bir rol oynayacaktır. Ancak Gideon Sa'ar Likud başkanlık seçimlerini kazanırsa Liberman'ın da Sa'ar ile yeni kabineyi oluşturma yolunda koalisyon oluşturmaya sıcak bakması bekleniyor. 

Yeni kabineyi oluşturmaktaki başarısızlık ve üçüncü parlamento seçimlerinin düzenlenmesine karar verilmesi ciddi ekonomik sorunları da İsrailliler için beraberinde getirecektir. İsrail haber kaynakları bir yıldan daha az bir sürede üçüncü kez parlamento seçimlerine gidilmesinin Telaviv'e 3 milyar doları aşkın zarar verdiğini bildirmektedirler.  

Siyonist İsrail gazetelerinden Yediot Aharonot ise yayımladığı raporda üçüncü parlamento seçimlerinin asıl kaybeden tarafının istihdam ve iş piyasası olduğunu yazdı. Söz konusu rapora göre bu piyasa her seçimde kapanmaktadır. Yine verilen bilgilere göre Siyonist İsrail Zanaatkarlar Sendikası da bu piyasalarının geçici olarak kapanmasının günlük olarak yaklaşık yarım milyon dolar kadar ülkeye zarar verdiğini bildirmiştir. 

Bu durumun bir diğer etkisi de İsrail siyasi yapısındaki zafiyetlerin gün yüzüne çıkmasıdır. Bu da Siyonist Rejim iktidar yapısında tutarlılık olmadığını ve kişisel ve fırkacı çıkarların ön sayfada yer aldığını gösteriyor. Bu doğrultuda HAMAS hareketi sözcüsü Abdüllatif Kanu Siyonist İsrail hareketleri ve partilerinin bu rejimin çıkarları doğrultusunda siyasi, fikri ve stratejik olarak kamplaşmalarına vurgu yaptı. 

parstoday

Yorumlar