AB'NİN BATI YAKA KONUSUNDAKİ TAVRI DEĞİŞMEDİ

 

Görüntülenme: 2213 Tarih: 19 Kasım 2019 17:37
AB'NİN BATI YAKA KONUSUNDAKİ TAVRI DEĞİŞMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Filistin'in işgal altındaki Batı Yaka bölgesinde Filistinlilerin arazilerinin zorla gasp edilmesi suretiyle inşa edilen yahudi yerleşim merkezlerinin yasal olduğunu iddia etmesi üzerine açıklama yapan Avrupa Birliği, Batı Yaka'daki yerleşim merkezlerini reddeden tutumlarının değişmediğini ve bu yerleşim merkezlerinin tümünün yasalara aykırı olduğunu ifade etti. 
 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun gayri meşru yerleşim merkezlerini yasal tanıdıklarını söylemesinin ardından yaptığı açıklamada; "Batı Yaka bölgesindeki İsrail yerleşim merkezlerinin yasalara aykırı vasfı değişmeyecektir" dedi. 
 
Açıklamada İsrail'in işgalci güç sıfatıyla Batı Yaka bölgesinde yahudi yerleşim merkezleri inşa etme konusundaki tutumuna tamamen son vermesi de istendi. 
 
Mogherini açıklamasında; "Avrupa Birliği'nin işgal altındaki Filistin topraklarında tüm İsrail yerleşim planlarına karşı tutumu açıktır ve değişmemiştir" dedi. 
 
Mogherini; "Tüm yerleşim planları uluslararası yasalar gereğince yasadışıdır ve iki devletli çözüm formülüne de zarar vermektedir" diyerek Avrupa Birliği'nin iki devletli çözüm formülüne destek vermeye devam edeceğini belirtti. 
 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün akşam yaptığı açıklamada ABD'nin 1978'de aldığı ve Batı Yaka'daki yahudi yerleşim merkezlerini yasalara aykırı kabul eden kararından vazgeçtiğini duyurarak bu yerleşim merkezlerini yasal saydığını bildirmişti. 
 
İşgal devletinin Batı Yaka'daki hakimiyeti tüm BM kararlarında işgal olarak tanımlanmaktadır ve bu bölgedeki yahudi yerleşim merkezleri de bütün uluslararası yasalara aykırı bir şekilde Filistinlilerin arazileri zorla gasp edilerek inşa edilmektedir. 
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar