NATO ÜLKELERİ SİYONİST İSRAİL İÇİN ÖZEL TATBİKAT YAPTI

 

Görüntülenme: 1812 Tarih: 09 Kasım 2019 14:31
NATO ÜLKELERİ SİYONİST İSRAİL İÇİN ÖZEL TATBİKAT YAPTI

Türkiye, 2002’den beri projesinin içinde bulunduğu, 1 milyar 300 milyon dolar ödediği F-35’leri hâlâ teslim alamazken, projenin üreticileri arasında bile bulunmayan İsrail, kendisi için özel tasarlanan F-35I Adir’leri ilk defa uluslararası bir tatbikatta kullandı. ABDYunanistanİtalya ve Almanya’nın yer aldığı “Blue Flag 2019” tatbikatı Tel Aviv’in gövde gösterisine dönüştü. F-15F-16 uçaklarının yer aldığı tatbikatta F-35’lerin diğer uçaklarla uyumu denendi. Bu tatbikat F-35’ler için bir ilk olurken, Alman Hava Kuvvetleri’nin Nazi Subayı Erich Hartmann’ın kurduğu 71. Filo da tatbikata katılarak bir ilke imza attı.

İSRAİL İÇİN ÖZEL TATBİKAT

İSRAİL F-35 Adir’leri uluslararası bir tatbikatta ilk defa gün yüzüne çıkardı. 5. nesil olarak kabul edilen F-35’lerin deneyimlendiği tatbikat İsrail açısından oldukça önemli. İsrail hava Kuvvetleri’nin yanı sıra IDF’nin (İsrail Savunma Kuvvetleri) de katıldığı tatbikatta olası savaş senaryoları üzerinde çalışılacak. Yaklaşık bin kişinin katıldığı tatbikat İsrail’in güneyinde bulunan Ovda Üssü’nde icra ediliyor. Tatbikata birçok ülke de delege ve gözlemci sıfatıyla katılıyor. Tatbikat, birbirinden farklı savaş senaryolarını simüle etmeyi amaçlayan bir egzersiz niteliğinde. Tatbikat havadan karaya, havadan havaya saldırıları, radar ve SAM tehditlerine karşı geliştirilebilecek önlemleri kapsıyor. 12 gün sürecek tatbikata Yunanistan F-16 ile katılıyor. Almanya 6 Eurofighter uçağı ile tatbikatta yer alıyor.

SENARYO TANIDIK

TATBİKAT neden önemli? NATO üyesi olan bu ülkeler zaten dünyanın farklı yerlerinde ortak tatbikat icar ediyorlar. Bu tatbikatın önemi İsrail için özel olarak düzenleniyor oluşu. İsrail’in elindeki ileri teknolojik silahlara karşı bu ülkelerin uyumu ölçülüyor. Müttefik ülke askerleri İsrail’in topografik, coğrafi ve iklimsel özelliklerine alıştırılıyor. Zaten simule edilen senaryolardan biri bunu açık ediyor.

İLGİNÇ SENARYO!

Tatbikatta, dost ülke olan Falcon devleti, komşu ülke tarafından saldırıya uğrar. Falcon devleti, su ve zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir. Dostları, Falcon devletini korumak için harekete geçerler. Tatbikatın özü bundan ibaret.

ALMANYA ADINA BİR İLK

II. Dünya Savaşı’nda Alman Hava Kuvvetleri’nde görev yapan dünya savaş tarihinin en çok uçak düşüren pilotu unvanına sahip Erich Hartmann’ın 71. Filosu da Mavi Bayrak 2019’a katılarak bir ilke imza atıldı.

MİLLİ GAZETE/GÖKÇEN GÖKSAL

Yorumlar