NETANYAHU UÇURUMUN EŞİĞİNDE

 

Görüntülenme: 1802 Tarih: 20 Eylul 2019 04:55
NETANYAHU UÇURUMUN EŞİĞİNDE

Siyonist Rejim Parlamento seçimlerinin oylarının yüzde 90'ının sayımı sonuçları Binyamin Netanyahu'nun uçurum kenarına geldiğini ve muhtemelen Siyonist İsrail başbakanlık görevini başkasına kaptıracağını gösteriyor.

Son 6 ayda ikinci kez düzenlenen Korsan İsrail parlamento seçimleri 17 Eylül gününde düzenlendi. Tabii son altı ayda ikinci kez düzenlenen bu seçimin kesin sonuçları hala açıklanmamıştır. Ancak bildirilen  son istatistiklere göre Likud partisi parlamentodaki sandalyelerinin bir kısmını kaybetmiş, böylece Netanyahu da büyük bir yenilgi almıştır. 

Geçen parlamento seçimlerinde ise Binyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu Likud partisi 36 sandalye, Mavi ve Beyaz Koalisyonu 35 sandalye kazanmıştı. Ancak yapılan son seçimlerde bildirilen istatistiklere göre Likud partisi 32 ve Mavi-Beyaz Koalisyonu da 33 sandalyeyi kazanmıştır. Bu da iki önemli rakibin her ikisinin de oy kaybı yaşadığını göstermektedir. 

Burada önemli olan nokta ise İsrail gazetelerinden Yediot Aharonet gazetesinin Likud partisi oylarının Gazze Şeridi yakınlarındaki yerleşim yerleri sandıklarında önemli oranda düşmesini açıklamasıdır. Bu gazeteye göre bu oy kaybının nedeni bölge halkının tansiyonun artması ve düzensiz ortam oluşmasından duyduğu kaygı ve memnuniyetsizliktir. 

Başka bir deyiş ile Netanyahu'nun savaştalep siyasetleri şimdi de ters tepmiş ve hem kendisi hem de Likud Partisi için olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Siyonist yerleşimciler bile Netanyahu'nun güvenliği inşa edemeyeceğini ancak güvensizlik yaratacağını anlamışlardır. 

Bu seçimlerin bir önceki seçimlerden diğer farkı da Ortak Arap Koalisyonu oylarının artmasıdır. Bunun nedeni ise işgal altındaki Arapların katılım oranının artmasıdır. Bu çerçevede işgal altındaki topraklarda yaşayan Araplar'ın katılım oranı geçen seçimlerde yüzde 50'den son yapılan seçimlerde yüzde 60'a kadar yükseldi. 

Böylece Ortak Arap Koalisyonu da aldığı oylar ile işgal altındaki topraklarda üçüncü önemli siyasi hareket olarak tanınmaktadır. 

Ortak Arap Listesi lideri İmen Avda ise bu hususta şöyle diyor: "Seçimlerin ilk sonuçları Arapların, Netanyahu başbakanlığında aşırı sağcı bir hükümetin oluşmasını önlediğini gösteriyor. "

Bu seçimlerde göze çarpan bir başka önemli nokta da Avigdor Liberman liderliğindeki Evimiz İsrail Partisinin oylarının artması idi. Kasım 2018'de Netanyahu kabinesinin dağılmasının faili olan Liberman, daha sonra da Netanyahu'nun kabine oluşturmasındaki başarısızlığının nedeni idi. Şimdi de Liberman tekrar Netanyahu'nun kabine oluşturmakla görevlendirilmesi halinde Netanyahu ile koalisyon kurmayacağını duyurdu. Bu da Netanyahu'nun kazanması halinde bile koalisyon oluşturamayacağı anlamına gelirdi. 

 

İşte böyle koşullar altında Netanyahu'nun uçurum kabusunun gerçekleşmeye git gide yakınlaştığını söylemek mümkün. Bir taraftan Netanyahu Siyonist İsrail başkanı tarafından kabineyi oluşturmakla görevlendirilmezse onun dörtlü yolsuzluk dosyalarından dolayı zindana atılması da uzak bir ihtimal değildir. Bir diğer taraftan ise Netanyahu kabineyi oluşturmakla görevlendirilse bile seçim sonuçlarında yola çıkarak koalisyon hükümeti oluşturmaktaki yolunun geçen sefere göre daha da zorlaşacağı ve kabinenin oluşturulmasının uzak bir ihtimali olduğu söylenebilir. 

parstoday

Yorumlar