HAMAS SURİYE İLE İLİŞKİLERİNİ ONARMAYA ÇALIŞIYOR

 

Görüntülenme: 1923 Tarih: 01 Ağustos 2019 02:38
HAMAS SURİYE İLE İLİŞKİLERİNİ ONARMAYA ÇALIŞIYOR

"Hamas'ın, Suriye yönetimi ile ilişkilerini yeniden tesis etme arayışı içerisinde olduğu ifade ediliyor.

Filistinli gazeteci Ahmad Melhem'in haberine göre, Hamas liderleri, İran ve Hizbullah’ın arabuluculuğunda Suriye ile ilişkileri onarmaya çalışıyor.

Gazze’de yayınlanan El Kudüs gazetesine göre Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye, 20 Temmuz’da Türk gazetecilerle yaptığı telekonferansta "Şam’la ilişkilerin düzeltilmesi ve yeniden canlandırılmasını umduklarını" söyledi. Heniyye, Suriye yönetimi ile bağların yeniden tesisinin, hareketin tüm kurumlarında istişare edildiğini de ekledi.

Bir Hamas yöneticisi isminin açıklanmaması kaydıyla Al Monitor’a şunları aktardı: “Filistin meselesinin dibe vurduğu bu ortamda, İran, Suriye, Hizbullah ve Müslüman Kardeşler Filistinlilere karşı kesintisiz desteklerini hâlen sürdürüyorlar. Bize destek veren taraflarla ilişkilerimizi güçlendirmemiz kadar olağan bir şey olamaz.”

Kaynak, “Etraflı istişareler gerektiren bu adıma ilişkin basına daha fazla bilgi verilmemesi konusunda” bir karar aldıklarını da ekledi.

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, 22 Temmuz’da El Meyadin televizyonuna sürece ilişkin şu bilgileri verdi: “Hamas yönetimi hareketin muhtelif taraflarla ilişkilerini yeniden gözden geçirdi, bir değerlendirme yaptı. Ardından Hamas ve Suriye karşılıklı bazı adımlar attılar. Hizbullah da Hamas ve Suriye’nin yeniden bir araya gelmesini ve direniş ekseninin korunmasını istiyor.”

İsrail’in devlet televizyonu Kan, 22 Temmuz’da Hizbullah güvenlik şefi Vakıf El Sefa’nın haziran ayında Beyrut’ta Hamas liderleri ile gizli bir görüşme yaptığını, ancak Şam yönetimi ile ilişkilerinin ele alındığı görüşmeden bir sonuç alınamadığını duyurdu. Lübnan’ın El Ahbar gazetesi de 3 Haziran’da Aruri’nin, Suriye güvenlik şefi Ali El Memlük ve cumhurbaşkanı Beşar Esed'in siyasi danışmanlarından Buseyna Şaban ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiğini, ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını yazdı. El Ahbar, her iki görüşmenin de Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani’nin aracılığında ayarlandığını öne sürdü.

Suriye haber ajansı SANA ise 7 Haziran’daki haberinde Sefa ve Aruri’nin görüşmelerine gönderme yaparak, ismi açıklanmayan kaynaklara atfen Hamas ile ilişkilerde henüz bir ilerleme kaydedilmediğini duyurdu.

Hamas liderleri hareketin Şam yönetimi ile ilişkileri düzeltme arzusunu gizlemiyorlar. Hamas Siyasi Büro üyelerinden Mahmud Ez-Zahar, Beyrut merkezli El Nahda haber sitesine 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada uzlaşı için atılan adımları doğrulayarak, “Bence Esed’e sırtımızı dönmemeliydik. Daha en başından tarafsız kalsaydık daha iyi olurdu diye düşünüyorum” dedi.

Filistin Yasama Meclisi’nin Denetim Komisyonu’nun Hamas’lı başkan yardımcısı Yahya Musa da "Hareketin stratejik vizyonunun Suriye de dahil tüm Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmak olduğunu" vurguladı. Musa Al Monitor’a şunları aktardı: “Suriye’nin bölgede yeniden etkinlik kazanması tüm Arap dünyası için kazanç olur. Şu an Arap ülkelerinin hepsi iç krizlerle meşguller. Bu da Filistin davasına desteğin zayıflamasına yol açıyor.”

Musa, Hamas heyetinin İran ziyaretine ilişkin de şöyle dedi: “Hamas heyetinin İran ziyareti iki taraf arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelikti, zira İran’ın Filistin meselesinin ve direniş gruplarının destekçisi olduğu çok açık.”

Siyasi analist ve Gazze merkezli Filistin gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Mustafa El Savaf’a göre, Suriye yönetimiyle Hamas arasında ilişkilerin yeniden canlandırılması mümkün. Al Monitor’a konuşan Savaf, Hamas liderlerinin Şam ile ilişkileri canlandırma konusunda samimi olduklarını belirtirken bu yönde henüz resmi bir karar alınmadığını da ekledi.

Mepanews

Yorumlar