YEMEN GÜNEY GEÇİŞ KONSEYİ'NİN SİYONİST İSRAİL İLE YAKINLAŞMASI ÜZERİNE (ANALİZ)

 

Görüntülenme: 2071 Tarih: 28 Haziran 2020 17:40
YEMEN GÜNEY GEÇİŞ KONSEYİ'NİN SİYONİST İSRAİL İLE YAKINLAŞMASI ÜZERİNE (ANALİZ)

Yemen Güney Geçiş Konseyi başkan vekili Hani bin Berik bu konseyin Siyonist Rejim İsrail'i tanıdığını belirtti.

Yemen  2017 yılından itibaren  adım adım parçalanmaya ve dağılmaya yaklaşmış bulunuyor.  Ensarullah hareketi ve ortaklarından oluşan  Ulusal Kurtuluş Hükümeti Yemen'in başkenti Sana'da yer almıştır.  Abd Rabbe Mansur Hadi başkanlığındaki  istifa etmiş hükümet ise bu ülkenin güney bölgelerinde iktidarı 2017'ye dek tek başına elinde bulundurmakta idi. Ancak  bu yıldan itibaren Yemen Güney Geçiş Konseyi isimli BAE destekli yeni bir silahlı rakip ile karşı karşıya kaldı.   Yemen Güney Geçiş Konseyi'nin  kurulmasından üç yıl geçmesine rağmen  bu konsey ve istifa etmiş Mansur Hadi hükümeti arasındaki  iktidar dengesi  de değişti ve Güney Geçiş Konseyi pratikte   iktidarın önemli bir kısmını eline almış oldu.  Yemen Güney Geçiş Konseyi Aden'e ilaveten stratejik  Sokotra adasında da devlet kurum ve kuruluşlarını kontrolü altına almış ve şimdi de  Şebve ve Ebyin eyaletlerinde de kontrolü ele geçirmeye kararlı görünüyor. 

Ayrılıkçı eğilimleri de bulunan sözde bağımsız Güney Yemen ülkesini kurmak isteyen Yemen Güney Geçiş Konseyi son zamanlarda  Siyonist Rejim İsrail'i resmen tanıdığını da açıkladı.   Bu doğrultuda   Yemen Güney Geçiş Konseyi  başkan vekili Hani bin Berik ise Siyonist Rejim İsrail'in de Yemen topraklarında bulunduğuna itiraf edip bunun bir işgalcilik girişimi olmadığına vurgu yaparak sözlerine şöyle açıklık getirmişti:"Yemen Güney Geçiş Konseyi  hiçbir devlet, din veya şahsiyet ile düşmanlığı yoktur.  "

Buna paralel olarak  Siyonist Rejim İsrail elebaşısı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığı ile bilinen İsrail Hayom gazetesi ise  son zamanlarda  bu rejimin  Yemen Güney Geçiş Konseyi ile gizli ilişkilerinden söz edip  " İsrail'in  Yemen'in Güneyindeki Yeni Gizli Dostu " başlıklı yazısında   Batı Asya bölgesinde kapalı kapılar ardından Telaviv ile de temasları bulunan Ayderus Kasım Abdülaziz El Zübeydi başkanlığında yeni bir hükümetin kurulduğunu iddia etti. 

Güney Geçiş Konseyi'nin bu yaklaşımı ise  bu konseyin de tıpkı destekçileri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi Siyonist Rejim ile  uzlaşmacı ve yakın siyasetler izleyeceğini gösteriyor.  BAE ve Suudi Arabistan  son yıllarda  resmi bir şekilde Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmiş ve dolaylı bir şekilde de bu işgalci rejimi resmen tanımıştır. 

Burada önemli olan bir başka nokta da  Yemen Güney Geçiş Konseyi ve Siyonist Rejimin  karşılıklı çıkarlarının bulunmasıdır.  Bir yandan  Yemen Güney Geçiş Konseyi Siyonist Rejim İsrail'i  tanıyarak  Amerika ve Siyonist Lobisinin desteğini de arkasına alıp  istifa etmiş Mansur Hadi hükümetini devre dışı bırakarak Güneyde iktidarı tek başına elinde bulundurmak istiyor. 

Bir diğer yandan ise Siyonist Rejim İsrail'in Yemen'in Güneyinde bağımsız bir ülkenin kurulması için onayını almak istiyor. Siyonist Rejim İsrail ise Yemen'in parçalanmasını kendi çıkarları doğrultusunda görüyor. Çünkü  yeni kurulacak ülke İsrail'i de tanımasının yanı sıra İsrail için yeni bir nüfuz alanı oluşturacaktır.  Gerçekte Siyonist Rejim İsrail   Sudan ve Güney Sudan modelini  Yemen'de de Güney Geçiş Konseyi yardımı ile hayata geçirmek istiyor.  

 

Yemen'in Güneyinde Geçiş Konseyinin iktidarı elinde bulundurmasının  Yemen'in içişlerine yeni dış müdahalelerin kapılarını da araladığını  söylemek mümkün. Bu çerçevede en çok da Amerika, Siyonist Rejim İsrail,BAE ve son zamanlarda da Suudi Arabistan bu müdahaleci  güçlerin başında yer almaktadır. 

parstoday

Yorumlar