ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN FİLİSTİN AÇIKLAMASI

 

Görüntülenme: 1571 Tarih: 03 Haziran 2020 18:59
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN FİLİSTİN AÇIKLAMASI

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in işgali altında yaşamlarını sürdüren Filistinlilerin, hayatlarının her yönünü olumsuz manada etkileyen baskıcı bir sistemde sıkışıp kaldıklarını ve hareket özgürlüklerinin ciddi şekilde sınırlandığını vurguladı.
 
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Heba Morayef, İsrail mahkemesinin, örgütün kampanya sorumlusu Leys Ebu Zeyyad hakkında verdiği seyahat yasağı kararını kaldırması için yapılan başvurunun incelendiği duruşma sonrasında açıklamalarda bulundu.
 
Adaletsizlikte yeni bir çığır açan İsrail’i sert bir dille eleştiren Morayef, “Mahkeme oturumu, Filistinlilerin maruz kaldığı İsrail'in haksız adalet anlayışını net bir şekilde ortaya koyuyor. Filistinliler, olması gereken temel hukuki süreçlerden mahrum bırakılıyor.” açıklamasında bulundu.
 
İsrail’in uluslararası kanunlara aykırı davrandığını belirten Morayef, asılsız ithamlarla Filistinlilerin zindanlara tıkıldığına dikkat çekerek, “Adil yargılanma hukukunun önemli bir parçasının da sanığın kendisine yöneltilen suçlamaların kanıtlarını görebilmesi olduğunu” vurguladı.
 
Birçok durumda Filistinli vatandaşların, son sözü söyleyen İsrail Kamu Güvenliği’nin sürekli olarak sistematik baskısına maruz kaldığına işaret eden Heba Morayef, “İsrail’in askeri işgali altında yaşayan Filistinliler, temel sivil ve siyasi haklardan yoksun bırakılıyorlar” şeklinde konuştu.
 
LEYS EBU ZEYYAD KİMDİR
 
Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) Kudüs Bölge Ofisi Kampanya Yürütme Sorumlusu olan Leys Ebu Zeyyad, İsrail’in “güvenliği” gerekçe göstererek seyahat yasağı getirdiği bir Filistin vatandaşıdır.
 
İşgalci İsrail’in “güvenlik” bahanesiyle seyahat yasağı getirdiği Ebu Zeyyad daha önce yaptığı açıklamada, “Koronavirüs nedeniyle insanların yeni tanıştığı karantina sürecini, Filistinliler 72 yıldır yaşıyor.” demişti.
 
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, son birkaç ayda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle seyahat yasakları da dahil, devletlerin koyduğu kurallar ve düzenlemelerin altında yaşamanın zorluklarıyla belki ilk defa tanışırken Filistinliler, İsrail’in toprakları üzerinde kurulduğu 1948’den bu yana bu uygulamalara maruz kalıyor.
 
Ebu Zeyyad, İsrail’in şahsına yönelik koyduğu bu seyahat yasağının Uluslararası Af Örgütü’nün daha önce Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleriyle çalışan uluslararası kuruluşları deşifre eden bir rapor yayınlamasıyla alakalı olabileceğini, çünkü İsrail’in eski Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan da dahil olmak üzere 4 İsrailli bakanın Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara yaptırım getirme kararı aldığını belirtmişti.
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar