TRUMP İHANET PLANI YÜZYILIN ANLAŞMASI İLE NEYİ HEDEFLİYOR?

 

Görüntülenme: 1494 Tarih: 27 Ocak 2020 16:19
TRUMP İHANET PLANI YÜZYILIN ANLAŞMASI İLE NEYİ HEDEFLİYOR?

Amerika'nın Yüzyılın Anlaşması planı Filistin ve Siyonist Rejim arasındaki sorun ve münakaşa hususundadır. Amerika hükümeti daha önce de bir kaç kez bu planı tanıtmaya fırsat arasa da ancak farklı nedenlerden dolayı özellikle de işgal altındaki görülmemiş siyasi krizlerin yaşanmasından ötürü bu planı açıklayamadı. 

Yüzyılın Anlaşması planı aslında tamamen Siyonist Rejim İsrail çıkarları doğrultusunda olan ırkçı ve tarafgir bir anlaşmadır. Bu plan çerçevesinde şimdiye dek Kudüs Siyonist Rejim İsrail başkenti olarak tanıtılmış ve Amerika büyükelçiliği de Telaviv'den Kudüs'e taşınmıştır. Buna paralel olarak bu planın diğer boyutları özellikle de Filistin mültecilerin geri dönmemesi şartı ve Filistinlilerin tamamen silahsızlanması hususu da ifşa olmuştur. 

Görünen o ki açıklanacak sinsi Yüzyılın Anlaşması çerçevesinde bu planın ırkçı ve insafsız yaklaşımını sergileyecek başka hususlar da mevcuttur. Batı Şeria'daki anlaşmazlıkların yaşandığı bölgelerin ve yerleşim yerlerinin Siyonist Rejim İsrail'e bırakılması son günlerde Siyonist İsrail makamlarının açıklamalarında da göze çarpan bu anlaşmanın maddelerindendir. Siyonist Rejim elebaşısı Binyamin Netanyahu  ve  İsaril'in Beyaz ve Mavi Koalisyonu lideri Benny Gantz ise son günlerde yeni kabinenin oluşturulması halinde Siyonist İsrail'in egemenliğinin pekiştirilmesi doğrultusunda Batı Şeria'daki ihtilaf konusu olan yerleşim yerlerinin İsrail'e geçmesi hususunda çalışacaklarını belirttiler. 

Bu arada önemli olan nokta ise Donald Trump'ın Yüzyılın Anlaşması isimli ırkçı planını tanıtmak için yaptığı zamanlamadır. Aslında bu plan Siyonist Rejim İsrail'in geçmişte görülmemiş bir siyasi kriz yaşadığı sırada açıklanmak istenmektedir. Trump, Yüzyılın Anlaşmasının tanıtılmasının sırf Netanyahu tarafından kabinenin oluşturulmasına bağlı olmadığı mesajını vermek istiyor. Bu yüzdendir ki hem Netanyahu hem de Benny Gnatz'ı eş zamanlı olarak Beyaz Saray'a çağırmıştır. 

Bu plan, Amerika başkanı Donald Trump'ın senatodaki azil sürecinin devam ettiği bir sırada Trump'ın mevcut yılda demokrat rakipleri ile Amerikan başkanlık seçimlerinde mücadele vereceği bir ortamda tanıtılmak istenmektedir. Aslında Donald Trump Siyonist lobisinin onu başkanlık seçimlerinde desteklemesini özellikle göz önünde bulundurarak bunu yapmak istiyor. Trump aşırı bir iç baskı altında kaldığı bir sırada Yüzyılın Anlaşması planını tanıtmak peşindedir. 

Burada bir başka husus da bu planın tanıtılmasının önemli sonuçlara da yol açacağıdır. Amerika başkanı Donald Trump Filistinlilerin ilk başta bu plana olumsuz tepki göstereceklerini nihayet onu kabul edeceklerini ileri sürdü. Ancak Amerika başkanı Donald Trump'ın bu iddialarına rağmen Yüzyılın Anlaşması planının tanıtılması ve detaylarının açıklanması, Siyonist İsrailliler ve Filistinliler arasında ciddi çekişmelere ve ihtilaflarının artmasına yol açacaktır. 

Bu sinsi planın bir başka sonucu da Batı Asya'daki jeopolitik durumun da değişime uğrayacağıdır. Bu çerçevede bu plandaki Filistin ve Suriye ile ihtilaf konusu olan bölgeler tamamen Siyonist Rejim İsrail'e bırakılmıştır. Böylece bu planda Suriye ve Filistin coğrafyası küçülmek ve Siyonist Rejim elinde bulunan işgal toprakları genişletilmek istenmektedir. Bu da Batı Asya'da Siyonist İsrail eksenli ihtilafların iyice artacağı anlamına gelir. 

Bu husustaki son nokta ise Donald Trump'ın bu planı tanıtmak sureti ile bir kez daha bu konudaki uluslararası karşı çıkmalara aldırış etmemesinin ayrıca Birleşmiş Milletler Teşkilatı Güvenlik Konseyi'nin Filistin ve İsrail arasındaki ihtilaflar ile ilgili kararlarına zerrece önem vermediğini gözler önüne sermesidir. 

parstoday

Yorumlar