TERÖRİST ABD'NİN IRAK'TAKİ SON PLANI NE?

 

Görüntülenme: 1615 Tarih: 02 Nisan 2020 08:01
TERÖRİST ABD'NİN IRAK'TAKİ SON PLANI NE?

ABD son günlerde neden Irak'ta askeri hareketliliğini arttırmış ve bu gelişmelere ilişkin haberleri geniş şekilde medyaya sızdırmış bulunuyor? 

Bu hususta 4 konuya değinilebilir. 

Birincisi; güvenilir uluslararası istatistiklere göre, ABD bugün 164 binden fazla korona vakası ile dünyada ilk sırada yer almakta ve bunlarda 4 bini aşını hayatını kaybetmiştir.

Trump yönetiminin bu ölümcül virüs ile mücadelede pratikte aciz kalmış ve ülke çapında geniş tepki ve eleştirilere yol açmıştır. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump'ın gerekleri sürekli reddetmesi ve karar alma konusunda gecikmesinin bazı Amerikan vatandaşlarının hayatını kaybetmesine yol açmıştır. 

Pelosi, Trump'ın korona krizine karşı yaklaşımı hakkında krizin ardından soruşturma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Korona krizi karşısında zayıf karnesinden dolayı yoğun eleştirilere maruz kaldığı için Trump yönetimi Irak'ta yoğun askeri hareketliliğiyle kamuoyunun dikkatini ABD'de koronaya karşı kırılgan durumundan uzaklaştırmaya çalışıyor.

İkinci konu ise, ABD'de son aylarda özellikle direniş komutanlarına yönelik hain saldırının ardından Irak topraklarında Amerikan askerlerine yönelik tehditlerin artmasına tanıklık etmesidir.

Amerikalılar, Kaim, el Kiyare ve K1 üslerinden çekilip, Irak'taki üs sayını azaltmaya ve askerlerini Ayın el Esed ve daha güvenli olan diğer üslerine taşımaya çalışıyor.

Üçüncüsü ise, Irak'ın yeni kabine kuruluşuna angaje olmasıdır.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Adnan Zurevi'yi yeni başbakan olarak açıklarken Irak'taki bazı önemli gruplar ve Haşdi Şabi'ye yakın hareketler, bu seçime karşı çıkmış bulunuyorlar çünkü ez Zurefi'yi ABD'nin desteklediği aday olarak görüyorlar.

Anlaşılan Amerikalılar, medyanın gündemine düşen Irak'taki yoğun askeri hareketlenmesiyle Iraklı grupları uyarmaya ve onlara karşı psikolojik harekat yapmaya, böylece ez Zurefi kabinesinin kurulmasına zemin sağlamaya gayret gösteriyor.

Üzerinde durulması gereken 4. konu ise, Irak direniş gruplarına geniş çaplı saldırılar, ABD'nin gündeminde değil. ABD son aylarda Irak direniş gruplarınca darbeler aldı. En son olarak et Taci üssüne düzenlenen saldırıda 2 Amerikan askeri öldü.

Bu nedenle, Amerikalılar, askerlerini bir noktadan başka bir noktaya taşıma suretiyle direniş gruplarına karşı sınırlı saldırılar gerçekleştirebilirler, böylece kendilerince aldığı darbeleri hem yanıtsız bırakmamış olurlar, hem de Amerikan askerlerine yönelik saldırıların sürmesi konusunda uyarıda bulunmuş olurlar.

Son konu olarak şunu ifade etmeliyiz ki, ABD'nin Irak'ta askeri hareketlenmeden hangi hedefler peşinde olduğu şöyle dursun, bu tür girişimler, Irak gibi bağımsız bir ülkenin egemenliğinin açık ihlali sayılır, ayrıca Irak'ta güvensizliğin tırmanmasına yol açar ve Iraklı grupların ABD tarafından tehdidi anlamına gelir çünkü Haşdi Şabi, Irak yönetimine bağlı yasal bir askeri güç sayılıyor.

parstoday

Yorumlar