SİYONİST İSRAİL'DE HÜKÜMETİ KURMA KRİZİ AŞILABİLECEK Mİ?

 

Görüntülenme: 1955 Tarih: 18 Mart 2020 09:41
SİYONİST İSRAİL'DE HÜKÜMETİ KURMA KRİZİ AŞILABİLECEK Mİ?

Siyonist Rejim İsrail başkanı Reuven Rivlin resmi olarak Mavi-Beyaz Koalisyonu lideri Benny Gantz'ı kabineyi oluşturmakla görevlendirdi. Siyonist Rejim İsrail'in son bir buçuk yıldaki üçüncüsü ve genel olarak da tüm işgal yıllarındaki 23'üncü parlamento seçimleri Mart 2020'de düzenlendi. Bu tarihte düzenlenen seçimler Siyonist Rejim elebaşısı Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi ve sağcılar koalisyonunun zaferi ile sonuçlandı.

Bu seçimlerin sonucunda Likud Partisi 36 sandalye elde edip toplamda da Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcılar koalisyonu da  Siyonist Parlamentosunun toplam 58 sandalyesini elde etti. Solcular ve ılımlılar ise toplam 40 parlamento sandalyesini elde ettiler. Ortak Arap Listesi ise  Mavi-Beyaz koalisyonu ve Likud partisinin ardından  15 sandalye ile parlamentoda yerini aldı.  120 sandalyelik  Siyonist Rejim İsrail parlamentosunun geri kalan 7 sandalyesi de Avigdor Liberman liderliğindeki  Bizim Evimiz İsrail'e gitti. 

Şimdi de geçen dönemlerde olduğu gibi Siyonist Rejim İsrail'de kabinenin oluşturulması için parlamentonun yarı+1'i oyuna yani 61 oya ihtiyaç vardır.  Bu çerçevede Ortak Arap Listesi  17 Eylül seçimlerinde olduğu gibi  Benny Gantz'ın başbakanlığına destek vereceğini ve kabineyi kurması için engel olmayacağını bildirmiştir.  Geçen Eylül ayında ise  parlamentoda 3 sandalyeyi elinde bulunduran Orta Arap Listesi'ne bağlı siyasi hareketlerden biri ise Gantz'ı desteklememeyi kararlaştırmıştır.  Ancak halihazırda tüm Arap partiler Benny Gantz'ı destekleyeceklerini bildirmişlerdir. Bu konu ise işgal altında bulunan Arap partilerin  Siyonist Rejim İsrail iktidar yapısındaki konumunun güçlendiğini gösteriyor. Aslında daha önce Araplar kabine oluşturmakta hiçbir payları yoktu ancak mevcutta onların rolü için de yer açılmıştır.  Böylece Ortak Arap Listesi de mevcut durumda önemli bir siyasi aktör haline gelmiştir.  Ancak  bu durum Benny Gantz için başka bir sorun da doğurmuş bulunuyor. Çünkü  solcu Geşer partisi lideri  Orly Levy Ortak Arap Listesi tarafından desteklenen bir kabineye katılmak istemediğini bildirmiştir. 

 Ortak Arap Listesinin Benny Gantz'ı desteklemesi, Liberman'ın ise Netanyahu'ya destek vermeyip dolaylı bir şekilde Gantz'a destek sinyalleri vermesinin ardından  Mavi-Beyaz Koalisyonu lideri Benny Gantz yeni kabineyi kurmakla Reuven Rivlin tarafından görevlendirildi.   İşgal altındaki toprakların siyasi durumunu göz önünde bulundurursak   Arap siyasi grupların yanı sıra Liberman'ın da   yeni kabineyi kurmak sürecinde aktif aktörlerden olduğu gözlemlenmektedir. 

Avigdor Liberman, Netanyahu kabinesinin  Kasım 2018'de  dağılmasında rolü olmasının yanı sıra  Nisan ve Eylül 2019 parlamento seçimlerinin ardından da Netanyahu'nun kabine oluşturmasındaki başarısızlığının en önemli sebeplerinden sayılırdı.   2 Mart seçimlerinin ardından ise Liberman , açık bir dille başbakanı mahkemede yolsuzlukla ilgili dosyaları bulunan bir kabineye katılmayacağını söylemişti. 

 

Burada önemli  olan nokta ise geçen Eylül seçimlerinde Mavi-Beyaz Koalisyonun Likud Partisinden daha fazla sandalye elde etmesine rağmen  Siyonist Rejim elebaşı Reuven Rivlin'in Netanyahu'yu  yeni kabineyi kurmakla görevlendirmesi idi. O dönemde Netanyahu buna muvaffak olmamış ardından gelen Gantz da bunu başaramamıştı.  Şimdi de Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi ve sağcılar parlamentoda daha fazla sandalye elde ettiğine rağmen  Mavi-Beyaz Koalisyonu lideri Benny Gantz'ın kabineyi kurmakla görevlendirilmesi dikkat çekicidir.   Halihazırda Benny Gantz  başbakanlık koltuğuna oturmak için Netanyahu'dan bir adım önde olsa da  ancak kabineyi kurmayı başaramazsa bu kez Netanyahu  yine kabineyi kurmakla görevlendirilecektir.  Bu kez ise Siyonist siyasi gruplar dördüncü kez parlamento seçimlerine gitmeye meyilli olmadıkları için Netanyahu'nun kabineyi kurma şansı da artacaktır. 

parstoday

Yorumlar