SİYONİST ANALİST: HAMAS'IN GELECEK SEÇİMLERDE ZAFER KAZANMASI TEL AVİV'İN KÂBUSU

 

Görüntülenme: 2247 Tarih: 07 Kasım 2019 14:15
SİYONİST ANALİST: HAMAS'IN GELECEK SEÇİMLERDE ZAFER KAZANMASI TEL AVİV'İN KÂBUSU

İsrailli bir yazar Filistin'de yapılacak seçimlerde Hamas'ın galip gelmesinin Siyonist rejimin kâbusu olduğunu belirtti.

Qodsna'nın Filistin El An'dan naklettiği habere göre Filistin Meselesi Uzmanı Avi Yeseskharef, Walla sitesinde yayınlanan analizinde şöyle yazdı: Filistin'nin seçime gitmesi her zamankinden daha yakın bir ihtimal ve bu seçim çok önemli bir konuyu da gözler önüne sermekte. Ebu Mazen (Mahmud Abbas) her ne kadar yapılmasını istese de seçime hazır değil. Şunu da göz önünde bulundurmak gerekir ki kimse Ebu Mazen hükümeti döneminde yeni bir seçime gidileceğini beklemiyordu.

Siyonist analist şöyle devam etti: Filistin Özerk Yönetimi on dört yıldır ilk kez parlamento seçimlerine hazırlanıyor ve kısa bir sürede seçimlerin yapılması mümkün. Elbette Filistin seçimleri; Filistin Kurtuluş Örgütü Ulusal Meclisi'nin kaderinin nasıl olacağı, Gazze ve Batı Şeria'da seçim mahkemesi başkanlığını kimin üstleneceği, Gazze'de HAMAS ve Batı Şeria'da ise El Fetih söz sahibiyken oyların sayımını kimin yapacağı gibi sorunlar ve engellerle de karşı karşıya. Tüm bu engellerle birlikte Hamas'ın cesur bir kararla risk aldığı aşikârdır ve seçimlerde avantaj sağlamıştır. Ancak Hamas'ın konumu El Fetih'in seçimlere hazırlıklı olmadığını göstermektedir. Zira Özerk Yönetimin genel merkezinden gelen seçim isteği manevrası Ebu Mazen'in Hamas'ı köşeye sıkıştırma hedefiyle yapılmıştı. Beklenen, Hamas'ın Gazze'de seçime itiraz etmesi ve seçimin sadece Batı Şeria'da yapılmasıydı. Ancak Hamas seçim isteğini kabul ederek Ebu Mazen'i şaşkına çevirdi. Hatta seçimin nisbi oy sistemiyle yapılmasını önererek bir şaşkınlığa daha sebep oldu. Hamas'ın değerlendirmeleri şu yönde olabilir; El Fetih hareketinin Batı Şeria'da iyi örgütlenmemiş oluşu ve Hamas'ın İsrail karşısında ateşkes imzalamadan Gazze'ye mâli yardım, altyapı ve elektrik hizmeti getirmesi gibi kazanımları El Fetih karşısında seçim zaferi kazanmasına vesile olabilir.

Siyonist analist son olarak şunlara da değindi: İsrail'in mevcut hükümetinin ya da gelecekteki hükümetin, Filistin seçimlerine, özellikle de Kudüs'ün doğusundaki seçimlere karşı nasıl bir tutum izleyeceği belli değil. Ancak uluslararası camianın Tel-Aviv'e baskı uygulaması ve belli teknik mekanizmaların olması durumunda, İsrail Hamas'a onay vermek zorunda kalabilir. Böyle bir durumda ise İsrail, Hamas'ın galibiyet kâbusunu tekar yaşar; hatta HAMAS sadece mecliste söz sahibi olmakla kalmaz belki özerk yönetimi bile ele geçirir.

kudusgunu.com

Yorumlar