SİYASİ ANALİSTLER NETANYAHU'NUN AŞDOD'TAN KAÇIŞINI DEĞERLENDİRDİ

 

Görüntülenme: 2505 Tarih: 13 Eylul 2019 10:04
SİYASİ ANALİSTLER NETANYAHU'NUN AŞDOD'TAN KAÇIŞINI DEĞERLENDİRDİ

Siyonizm konusu uzmanları, Binyamin Netanyahu'nun Aşdod'da seçim konuşması yaptığı sırada çalan sirenlerden dolayı konuşmayı yarıda kesip kaçmasını, Gazze'deki Filistin direnişinin indirdiği zekice bir darbe olarak değerlendirdi. Direniş, Netanyahu'nun kaçışını açıkça küçük düşme olarak değerlendiriyor.

Qodsna'nın haberine göre Siyonist TV kanalları Netanyahu'nun seçim konuşması yaptığı sırada acil durum sirenlerinin çalmasının ardından Aşdod'dan kaçışını gösteren videoyu yayınladılar.

Siyonist rejim konusu uzmanı Muhammed Musalehe, Filistin direnişinin Aşdod'a füze saldırısı düzenlemesindeki amacının sadece Netanyahu'nun seçim konuşmasını dağıtmak olmadığına aynı zamanda Aşdod sakinlerine Başbakanlarını izleterek İsrail'in güvenli olduğuna dair anlattığı masalların farkına varmalarını sağlamak olduğuna vurgu yaptı.

Musalehe Radyo Kudüs ile yaptığı söyleşide şunları da hatırlattı: Netanyahu'nun kaçış videosu Siyonist yerleşimciler için bin kelimelik mesajlar içeriyor, şöyle ki; işte bakın başbakanınız direnişin füzelerinden nasıl da korkup sığınaklara kaçıyor? Netanyahu binlerce darbe aldı. İsrail'in siyaset sahnesinde yer almak için sadece gösteri yapmaya çalışıyor. Ancak birkaç gün önce yaşanan olayı da hiç beklemiyordu, özellikle de seçimleri kazandığı takdirde Batı Şeria'yı hâkimiyeti altına alacağını ifade ettiği sırada...

Musalehe söyleşinin devamında şunları da aktardı: Netanyahu'nun kaçışına sebep olan direniş füzeleri zekice bir hamle idi ve Batı Şeria, Gur ve Ölü Denizin güneyi hakkında yaptığı konuşmanın da geçersiz olmasını sağladı. Direniş Netanyahu'yu çıkmaza sokmuştur; yaptığı tüm planları yerle bir etmiş, ona ağır bir ders vermiştir. Netanyahu'nun İsrailliler üzerindeki hedefleri ortaya çıkmıştır. Artık Gazze'ye yeni bir askerî girişimde bulunamaz ve tehditleri de kağıt üzerindeki mürekkep gibi sadece durduğu yerde duracaktır.

Bir diğer uzman Salih Enneami ise şöyle konuştu: Direniş bu bilincini korumalıdır. Netanyahu'nun canlı yayında bu şekilde küçük düşmesi öncekilerden daha fazla gerginlik yaratmasına da sebep olabilir. Sonuç itibariyle Netanyahu, duruma müdahale edebilecek bölgesel araçların var olduğunu da biliyor.

Siyonizm uzmanı bir diğer isim Adnan Ebu Amir ise şunları aktardı: Aslında Netanyahu'nun kürsüden kaçış sahnesi tüm İsrail'in küçük düştüğü sahnedir ve İsrail'in tüm yayın organları buna geniş çaplı yer vereceklerdir. Ebu Amir ayrıca Netanyahu'nun artık hiç bir seçeneğinin de kalmadığını hatırlatarak açıklamalarına şöyle devam etti: Ancak Hamas'a karşı bir tepki, saldırıların artmasına ya da çatışmsebep olacaktır ki bu durumda Netanyahu seçimi kaybedecektir. Netanyahu'nun gücü kapma ve seçimlerde galip gelme arzusu tüm tahminlerin üzerindedir. Eğer Netanyahu'nun Gazze ile savaşa çekilme korkusu olmasaydı konuşmanın yerini bu aşağılanma almazdı. Netanyahu şu konuyu da kavramaktadır ki; İsrail'in HAMAS karşısındaki seçenekleri, en azından Knesset seçimleri bağlamında, zannettiklerinden çok daha sınırlı sayıdadır.

kudusgunu.com

Yorumlar