POMPEO'NUN SAVAŞ TEHDİDİNE CEVAD ZARİF'TEN CEVAP

 

Görüntülenme: 2490 Tarih: 24 Haziran 2020 13:52
POMPEO'NUN SAVAŞ TEHDİDİNE CEVAD ZARİF'TEN CEVAP

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo'nun, İran'a yönelik silah ambargosunun sona erecek olmasıyla ilgili iddialarına kinayeli bir şekilde tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun  silah yaptırımının Ekim ayında sona erecek olmasıyla İran'ın Rusya ve Çin'den alabileceği savaş uçaklarıyla Avrupa ve Asya'yı hedef haline getirebileceğini iddia etmesini, "gülünç" olarak niteleyen  İran dışişleri bakanı Zarif,  "Pompeo dünyayı kandırma konusunda umudunu kaybetti, öyle ki İran'ın savaş uçakları alacağı ve daha sonra onları tek yönlü menzillerinden daha uzak ülkelere göndereceğini iddia ediyor" dedi.

Zarif, ''yakıtı bitecek uçakların  İran'a nasıl dönecekleri konusunda da Pompeo'nun her halde bir cevabı vardır" diye ekledi.

İran dışişleri bakanı, İran'a yönelik silah yaptırımının sona ermesinin hemen ardından İran'ın Çin ve Rusya'dan savaş uçakları satın alacağı iddiasında bulunan ABD dışişleri bakanının, "gerçeklerle arasında ne kadar da mesafe var" dedi.

Amerikan dışişleri bakanı, son bir açıklamasında İranofobi algısı oluşturma çerçevesinde İran'a silah yaptırımının sona ermesinden sonra Avrupa ve Asya'nın İran'ın hedefi olacağını ileri sürdü.

Bu arada ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) İran'a yönelik uluslararası silah yaptırımının yenilenmesini içeren karar tasarısı sundu. ABD, sunduğu yeni karar tasarısında İran'a silah ve ilgili malzemelerin satışının, tedarikinin ve transferinin yasaklanmasını talep etti.

BM Güvenlik Konseyinin yaklaşık 12 yıldır İran'a uyguladığı silah yaptırımı, 2015'te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında bu yıl Ekim ayında sona eriyor.

parstoday

Yorumlar