NETANYAHU'YA SEÇİM ŞOKU

 

Görüntülenme: 2500 Tarih: 18 Eylul 2019 19:37
NETANYAHU'YA SEÇİM ŞOKU

İsrail'de bugün yapılan parlamento seçimleri geçtiğimiz saatlerde sona erdi. İsrail merkezli üç kanal tarafından açıklanan sandık çıkış anketlerine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un liderliğindeki sağ ittifak, hükümeti kurmak için gereken 61 sandalyeyi kazanamadı.

İsrail'de bugün düzenlenen Knesset (parlamento) seçimlerinde oy verme işlemi geçtiğimiz saatlerde sona erdi.

Kanal 13 muhabiri Barak Ravid'in aktardığına göre, ülkenin üç büyük televizyon kanalı tarafından yayınlanan son sandık çıkış anketleri, Başbakan Netanyahu liderliğindeki sağcı ittifakın kaybettiğini gösteriyor.

Kanal 11'e göre ise, eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki merkez sol Mavi-Beyaz İttifakı 33, Likud ise 31 sandalye kazandı.

Kanal 12 tarafından yayınlanan sonuçlar, eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın 'Evimiz İsrail', eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked liderliğindeki Yamina ve İçişleri Bakanı Arye Deri liderliğindeki Şas partilerinin 8'er sandalye kazandığını söylüyor.

Yine Kanal 12'ye göre Birleşik Arap Listesi, 11 sandalye ile üçüncü sırada yer alırken, Emek ve Demokrasi Birliği, 5 sandalye aldı. Aşırı sağcı Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisi ise seçim barajını temizleyemedi.

Tüm bu sonuçlar, hem Netanyahu hem de Gantz'ın, Liberman'ın Yisrael Beyteinu partisi olmadan koalisyon hükümetini kuramayacağını gösteriyor.

NETANYAHU YENİLGİYİ KABULLENMEDİ

Ancak seçmenlerine seslenen Benyamin Netanyahu yenilgiyi kabullenmeyi reddetti ve Arap partilerini dışarıda bırakan yeni bir hükümet kurmak için çalışacağını söyledi.

Netanyahu, “Tehlikeli bir anti-Siyonist hükümet oluşumunu engellemek ve güçlü bir Siyonist hükümeti bir araya getirmek için önümüzdeki günlerde görüşmelere başlayacağız” dedi. Netanyahu ayrıca Arap partilerinin ‘İsrail’in bir Yahudi ve demokratik bir devlet olduğu’ gerçeğini inkâr ettiğini de savundui ayrıca bu kesimin ‘kana susamış katilleri yücelttiğini’ öne sürdü.

Netanyahu seçim kampanyasında bu partilerin İsrail’deki Arap azınlığına olan sadakatini sorgulayan ve onları sertçe eleştiren bir strateji izlemişti. Bu strateji Arap liderler tarafından ‘ırkçı ve kışkırtıcı’ bulunarak eleştirilmişti.

İTTİFAK YENİ HÜKÜMET GÖRÜŞMELERİNE BAŞLADI BİLE

Mavi-Beyaz ittifakının lideri Benny Gantz ise sandık çıkış anketlerinin sonuçlarını kutlayan seçmenlerinin alkışları arasında ‘sabırla resmi sonuçları bekleme’ çağrısında bulundu.

İlk hedefinin İsrail toplumundaki bölünmeye çare bulmak olduğunu söyleyen Gantz, “Bu akşam İsrail toplumunu iyileştirecek yolculuğu başlatmaya söz veriyorum. Tek bir insan ve tek bir toplumuz. Kutuplaşma ve bölünme artık ardımızda kaldı. Artık farklılıkları geride bırakıp daha adil ve eşit bir toplum için birlikte çalışma zamanı” dedi.

Benny Gantz ayrıca yeni hükümeti kurmak için sol kanatta yer alan İşçi Partisi ile Demokratik Birlik Partisi liderleriyle iletişime geçtiğini de açıkladı. Gantz, Avigdor Liberman ile de görüşmek istediğini belirtti.

LAPID: NETANYAHU KAYBETTİ, BİZ BAŞARDIK

“Herkesle konuşmayı planlıyorum” diyen Gantz’ın Arap Listesi lideri Ayman Odeh’e de ulaştığı belirtildi. Ancak Gantz’ın Netanyahu’nun dahil olduğu bir hükümete katılmayacaklarını vurguladı.

İttifakın bir diğer lideri Yair Lapid de ‘seçim sonuçları vatandaşlarımızın onların siyasetçilerinden ve politikalarından daha iyi olduğunu kanıtladı’ değerlendirmesinde bulundu.

Nihai sonuçlar için bekleme çağrısı yapan Lapid, “Önümüzde uzun ve zor bir yolculuk var, sabırla beklemeliyiz. Ama görünen şu ki, Netanyahu yapmak istediği şeyi başaramadı. Onun aksine, bizler, sadece altı ay önce bir araya gelen Mavi-Beyaz İttifakı fikri, büyük başarı kazandık ve kalıcı olmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

İsrail'de nisan ayında yapılan seçimlerin ardından Netanyahu liderliğindeki Likud partisi ve diğer sağcı partilerin kurduğu ittifak, hükümeti kurmak için gerekli olan 61 sandalyeyi kazanamamış, ardından yeniden seçime gidilmesi yönünde karar alınmıştı.

sputnik

Yorumlar