NEKSE'NİN (TOPRAK KAYBETME GÜNÜ) YILDÖNÜMÜNDE SİYONİST İŞGAL DEVAM EDİYOR

 

Görüntülenme: 1758 Tarih: 06 Haziran 2020 08:32
NEKSE'NİN (TOPRAK KAYBETME GÜNÜ) YILDÖNÜMÜNDE SİYONİST İŞGAL DEVAM EDİYOR

5 Haziran işgalci İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs, Gazze Şeridi ve Golan Tepeleri'ni işgal ettiği ve Arap devletlerinin hezimetiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı “Yevmu'n Nekse”nin 53. yıldönümü.
 
Savaşın üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen Siyonist İsrail’in, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Suriye’deki Golan Tepeleri'ni işgal etmesinin olumsuz etkileri devam ediyor.
 
6 Gün Savaşı
 
Savaşın ilk kıvılcımı, Siyonist İsrail Hava Kuvvetlerinin 5 Haziran 1967'de Sina'daki Mısır Hava Kuvvetlerine bağlı üsse yaptığı saldırıyla tutuşturuldu.
 
Arap ordularının yenilgisiyle sonuçlanan bu savaş 6 gün sürdü. Siyonist İsrail, Arap devletlerini çok kısa bir sürede hezimete uğrattığını göstermek için bu savaşı “Altı Gün” olarak anıyor.
 
Siyonist İsrail, 1967'deki savaşta Arap devletleri hava kuvvetlerinin neredeyse tamamını yok etmenin yanı sıra savaşa müdahil olan orduların askeri teçhizatlarının yüzde 80’ine yakınını tahrip etti.
 
Savaşta Müslüman Araplardan 20 bin kişi şehit olurken 800 İsrailli öldürüldü. Siyonist İsrail, 6 Gün Savaşı'nda Ürdün, Mısır ve Suriye'yi yenerek Gazze Şeridi, Batı Şeria, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etti.
 
Filistin Halkına Toplu Sürgün
 
Filistin istatistiklerine göre, "En-Nekse" savaşı işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden yaklaşık 300.000 Filistinlinin yerinden edilmesine mülteci olarak civar ülkelerde yaşamak durumunda kalmasına yol açtı. Çoğu Filistinli mülteci Ürdün'e yerleşti.
 
Bu savaşla birlikte İsrailli Yahudilere özellikle Kudüs başta olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de yerleşme kapıları açıldı. Dünyanın dört bir tarafından toplanan Yahudiler, işgal edilen Filistin topraklarına getirildi.
 
Altı Gün savaşının bitmesine rağmen Siyonist İsrail’in Batı Şeria’yı, Kudüs’ü ve abluka altındaki Gazze’yi işgal etmeyi amaçlayan coğrafi ve siyasi planları hala devam ediyor.
 
İsrail’in İşgal Emelleri
 
Her geçen gün Siyonist İsrail'in Filistin topraklarını işgal etme emeli artıyor. Hâlihazırda Siyonist İsrail, Batı Şeria topraklarının yaklaşık yüzde 30'unu ilhak etmeyi planlıyor.
 
Filistin İstatistik Merkezinin verilerine göre Siyonist İsrail, 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler kendi vatanlarının sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.
 
Birleşmiş Milletleri Güvenlik Konseyi 1967’de yayımladığı 242. Nolu karar ile “Filistin topraklarının silahlı güçler eliyle işgal edilmesini” kınadı ve Siyonist İsrail Ordusu’nun işgal ettiği bölgelerden çekilmesini istedi. Fakat Siyonist İsrail bu kararı tanımadı.
 
Daha sonra, Siyonist İsrail 1982'de, Mısır ve "İsrail" arasında 1979'da imzalanan sözde "barış" anlaşması nedeniyle Mısır’ın Sina Yarımadası'ndan çekildi.
 
Uluslararası meşruiyet kararlarına göre, Suriye topraklarının bir parçası olarak kabul edilen Golan Tepeleri'nin durumu da farklı değildi. Ancak Siyonist İsrail Parlamentosu, çıkardığı bir yasayla 14 Aralık 1981'de, işgal yoluyla ilhak ettiği topraklardan çıkmayı reddetti.
 
Siyonist İsrail’in bu kararı,  uluslararası devletler tarafından tanınmamış ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da 17 Aralık 1981 tarihinde 497 sayılı kararla reddedilmiştir.
 
25 Mart 2019’da ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzaladı.
 
Filistin topraklarına yönelik işgal süreci hız kesmeden şuana kadar devam etti. İşgal rejimi, 1993 tarihinde Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni doğrudan işgal girişiminde bulundu ancak Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında  “Oslo Anlaşmasının” imzalanmasıyla birlikte sürecin durdurulmasına karar verildi. Buna rağmen İsrail, ne Oslo anlaşmasını nede uluslararası kanunlara riayet etti.
 
Anlaşmaya göre, 1999'da geçiş döneminin bitmesinden sonra bağımsız Filistin devletinin kurulması, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde işgale son vermesi gerekiyordu ancak İsrail sorumluluklarını yerine getirmeyerek Batı Şeria'daki Yahudi Yerleşim birimlerini daha fazla güçlendirme yoluna gitti.
 
İsrail'in takındığı bu tavır üzerine barış süreci bozuldu ve siyasi müzakereler durdu.
 
Cunta rejimi, Filistin halkı ve toprakları hakkında sınırsız suç işledi. Dünya ise bütün bu olan bitenlere sessiz kaldı hatta birçok batılı ülke zalim İsrail’i destekledi.
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar