MESUD BARZANİ'NİN ŞEHİT GENERAL SÜLEYMANİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

 

Görüntülenme: 1805 Tarih: 12 Nisan 2020 06:26
MESUD BARZANİ'NİN ŞEHİT GENERAL SÜLEYMANİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Irak Kürdistan Demokrat Parti IKDP başkanı Mesut Barzani Suudi tc kanalı MBC’ye verdiği demeçte İran ve İslam inkılabı muhafızlar ordusu Kudüs gücü eski komutanı şehit Kasım Süleymani’nin IŞİD ile mücadelede Irak Kürt bölgesine yardım eden ilk insanlar olduğunu itiraf etti.

Barzani’nin Irak Kürt bölgesinde terörist IŞİD ile mcüadelede İran ve şehit Kasım Süleymani’nin öncü olmaları itirafı, özünde önemli mesajlar içeriyor.
Her şeyden önce İran İslam cumhuriyetinin Irak Kürdistan bölgesine olan bakışını sergiliyor. Mesut Barzani’nin İran’ın IŞİD ile mücadelede Kürt bölgsine yardıma hazır olduğunu duyuran ilk ülke olmasını itiraf etmesi, bu bölgenin ve genelde komşu ülkelerin güvenliğinin İran İslam cumhuriyetinin bölgesel siyasetinin en önemli stratejisi olduğu anlamına geliyor. Ayrıca İran’ın Irak’ta yaşanan güvensizlikte rolü olduğuna dair iddiaların da temelsiz ve iki ülkenin karşılıklı ilişkilerine sabotaj yönünde olduğunu açıkça sergiliyor.
Barzani’nin önemli açıklamasının ikinci mesajı ise şehit korgeneral Kasım Süleymani’nin şahsiyeti ve onun terörizm ile mücadeledeki seçkin rolü ile ilgilidir. Gerçi Barzani ilk kez şehir Süleymani’nin IŞİD ile mücadelede Irak Kürt bölgesine destekte öncü olduğunu söylemiyor. Barzani daha önce de Türkiye basınına verdiği demeçte şöyle demişti:
Her kes IŞİD’in Erbil kapılarına dayandığını ve kentin işgalinin an meselesi olduğunu biliyordu. IŞİD’in saldırısı ardından Amerikalılar, türkler, İngilizler, Fransızlar ve hatta Arabistan ile temasa geçtim fakt tüm bu ülkelerin yetkilileri hali hazırda bana hiçbir yardımda bulunamadıklarını söylediler. Ben hemen İranlı yetkililer ile temasa geçtim ve onlara kantin düşmen üzere olduğunu, bize yardım edemiyorlarsa kendi tahliye edeceğğimizi açıkça söyledim. İranlı yetkililer hemen bana Kasım Süleymani’nin telefonunu verdiler. Onunla görüşmemin ardından ertesi gün hac Kasım Süleymani özel kuvvetleri ile Erbil’deydi.
Mesut Barzani’nin önemli açıklamasının 3. Önemli mesajı ise kendisinin bu açıklamalarını Arabistan medayasından MBC kanalına yapmasıdır. Suudi Arabistan son yıllarda İran İslam cumhuriyetine karşı Amerika’nın siyasetlerine paralel politikalar izleyerek İran’ı bölgede güvensizlik oluşturmakla suçladı. Şimdi Barzani Suudi Arabistan’ın desteğindeki bir TV kalanında İran’ın IŞİD terörizmi ile mücadeledeki yapıcı ve önemli rolünün altını çiziyor. 
IKDP başkanı Barzani’nin 4. Ve belki de en önemli mesajı ise terörist Amerika hükümetinin İran İslam cumhuriyeti ve şehit Süleymani’ye karşı iddialarının iptali olmasıdır. Amerika resmi makamları ve özellilke Donald Trump’ın IŞİD ve diğer terör örgütlerinin Amerika tarafından oluşturulmasına dair itiraflarına rağmen Washington her zaman temelsiz iddialarla İran İslam cumhuriyetini terörizme destek vermekle suçluyorlar. Amerika terörist devleti 3 Ocak 2020 tarihinde sabahın ilk saatlerinde komutan Süleymani ve silah arkadaşlarını, Bağdat havaalanı yakınlarında düzenlediği terör saldırı ile şehit ederek resmen bu cinayeti işlediğini itiraf etti. Amerika başkanı Trump komutan Süleymani’nin şehadeti ardından Kudüs gücü komutanının batı Asya bölgesinde terörizme destek verdiğini iddia etti. 
Amerika ile yakın ilişkilde olan Mesut Barzani’nin açıklamaları ve şehit Süleymani’nin Kürt bölgesinde IŞİD terörizmi ile mücadeledeki öncü rolünü itiraf etmesi ise her şeyden önce Amerika’nın şehit Süleymani’ye terör saldırı düzenlemekle büyük bir cinyet işlediğini, üstelik Amerika’nın terörizm ile mücadeledeki iddialarının temelsiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor. 
Şehit Süleymani ve İran, batı ve Amerika’nın Irak Kürt bölgesine yardımdan kaçındığı bir dönemde IŞİD ile mücadelede Erbil’e yardıma koştu.
Bu yüzden artık günümüzde direniş güçleri ve Irak halkının büyük bir bölümü Amerika’nın IŞİD’ı bir araç olarak kullandığını ve Irak’ta işgal varlığını sürdürmek için kullandığının farkındadır.

parstoday

Yorumlar