MAHMUD ABBAS ABD'NİN SÖZDE BARIŞ PLANINI REDDETTİ

 

Görüntülenme: 1706 Tarih: 12 Şubat 2020 04:14
MAHMUD ABBAS ABD'NİN SÖZDE BARIŞ PLANINI REDDETTİ

Filistin özerk yönetim başkanı Mahmud Abbas, Donald Trump yönetiminin Batı Asya için açıkladığı sözde 'Yüzyılın Anlaşması' planının bölgeye barış ve istikrar getirmeyeceğini belirterek, ırkçı İsrail ve ABD'nin bu teklifini kabul etmeyeceklerini ve Washington'un bu konuda tek ara bulucu olmaması gerektiğini" ifade etti.

Irkçı İsrail-Filistin sorununun ve ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Orta Doğu planının ele alındığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), New York'taki Genel Merkezi'nde toplandı.

Toplantıya katılan Filistin özerk yönetim başkanı  Mahmud Abbas burada bir konuşma yaptı.

Abbas, bu planın uluslararası meşru bir yanının bulunmadığına ve ırkçı İsrail'in Filistin topraklarını ilhakına izin verdiğine dikkati çekerek, planın müzakereler için uluslararası referans olarak alınmaması gerektiğini vurguladı.

Abbas, "Bu plan, bölgeye barış ve istikrar getirmeyecek, bu yüzden kabul etmiyoruz ve uygulanmasına karşı çıkacağız. ABD bu süreçte tek ara bulucu olmamalı. Hala umudumuz var. Lütfen bu umudu bizden alıp götürmeyin. Filistinliler teröre ev sahipliği yapmayacak." dedi.

Bu arada Hamas, Mahmut Abbas'a, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planına karşı koymak amacıyla, söylemlerin ötesine geçerek uygulanabilir adımlar atma çağrısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yaptığı yazılı açıklamada, "Özerk Filistin yönetim başkanı Mahmud  Abbas, tüm bölgesel ve uluslararası faaliyetlerinde, söylemlerin ötesine geçmeli, pratik adımlar atmalı. İşgalci İsrail'in meşruiyetinin kaldırılması bunların başında yer alıyor." ifadesini kullandı.

 

Abbas'ın ırkçı İsrail ile güvenlik koordinasyonunu sonlandırması ve Oslo Anlaşması'ndan çekilmesi gerektiğini aktaran Berhum, Batı Şeria'daki Filistin halkına her türlü direniş ve mücadele yöntemini kullanarak sözde barış planına karşı koyma fırsatı verilmesi çağrısında bulundu.

parstoday

Yorumlar