IRAK HALKI MİLYONLUK GÖSTERİYLE ABD'YE TOKAT ATTI

 

Görüntülenme: 1706 Tarih: 25 Ocak 2020 18:00
IRAK HALKI MİLYONLUK GÖSTERİYLE ABD'YE TOKAT ATTI

Dün Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında ABD aleyhinde milyonluk yürüyüş düzenlendi.

Bağdat dahil Irak'ın muhtelif kentleri bugün cuma namazının ardından ABD aleyhinde düzenlenen milyonluk yürüyüşlere sahne oldu.

Milyonluk yürüyüşe katılan Iraklılar, ABD aleyhinde sloganlar atarak, ABD işgalinin son bulması ve Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasına vurgu yaptılar. Iraklı göstericiler ayrıca 3 ocakta Bağdat'ta ABD'nin terörist ordusunun İran Kudüs Gücü Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e düzenlediği hain saldırıyı kınadılar.

Irak Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, dün bir kez daha Iraklılar'ı milyonluk yürüyüşe çağırarak, Irak halkının ABD aleyhindeki büyük yürüyüşe katılarak, ülkede bağımsızlık ve egemenlik vakti geldiğini göstermeleri gerektiğini belirtirken, Irak’ın Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays Hazali, bu Cuma düzenlenecek protesto eylemi Irak’ın 1920’de İngilizlere karşı gerçekleştirdiği devrimin ikincisi olacağını vurguladı.

Hazali, Irak milleti ülkelerinin işgal edilmesine müsaade etmeyeceğini ve bu kez direniş yiğitleri Amerikalı işgalcileri yeneceklerini kaydetti.

Irak halkı 1920’de ülkeleri İngiliz güçlerce işgal edilmesine karşı ayaklandı.

Ayaklanma ilkin Bağdat’ta başladı ve daha sonra hızla Kerbela ve diğer bölgelere yayıldı ve 10 sene sonra yani 1932 yılında Irak, İngiltere'nin mandası altından kurtularak, bağımsızlığına kavuştu.

ABD, 2003 yılında Baas rejimini devirmek için Irak'a girip, bu ülkede 15 askeri üs kurdu ve Iraklı siviller ve askerleri katledip, yaraladı ve en son olarak Bağdat'ta Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e suikast düzenledi. ABD, Irak'a girdiğinden beri her daim bu ülkenin egemenliğini ihlal etmiştir.

Bugün ise Irak'ta muhtelif siyasi gruplar ve halk, milyonluk yürüyüş düzenleyerek, Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını ve ülkenin Washington'un mandası altından kurtulup, bağımsızlığına kavuşmasını istediler.

İşte Iraklılar'ın bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, İngiliz işgaline karşı Irak halkının tarihi ayaklanmasını hatırlatıyor, ancak bu kez Iraklılar ABD aleyhinde ayaklanmıştır.

Iraklılar bugün Irak parlamentosunun Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını öngören kararını desteklemek için bir bütün oldu. 

Bilindiği gibi, Irak parlamentosu 5 ocak tarihinde Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını öngören kararı onayladı.

Irak Hizbullah Tugayları Sözcüsü Muhammed Muhyi, Irak halkının milyonluk yürüyüşünün Irak'ta halk kitlelerinin baskı unsuru ve muhtelif kesimlerin iradesinin göstergesi olduğunu, bu yürüyüşün Irak parlamentosunun Amerikan askerlerinin çıkarılması kararının güçlenmesine neden olacağını vurguladı.

Irak halkının bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, aslında Irak halkı ve hükümetinin konumunu yeniden kazanmasının başlangıç noktasıdır.

ABD'nin Irak'a girip, bu ülkeyi işgal etmesinden sonra, Irak hükümeti zafiyet sürecini katetti ve ekonomik ve toplumsal sorunlar başta olmak üzere Irak'ın sorunlarına yenileri eklendi. 4 kez parlamento seçimlerine Irak halkı yoğun şekilde katılıp, kendi milletvekillerini seçmelerine rağmen pratikte ABD'nin Irak'ın iç işlerine müdahalesi yüzünden ülkenin makro stratejilerini belirlemekte bir rol ifa edemediler. 

İşte Iraklılar'ın bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, Irak'ın egemenliğinin yeniden kazanmasıdır çünkü Irak halkı ve siyasi grupların Amerikan işgaline son vermek için irade ve kararlılığını yansıtıyor.

 

Bu yürüyüş, yeni Irak'ın başlangıcı ve dönüm noktası olabilir. Nitekim Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, direniş komutanlarının şehadetinden sonra yaptığı açıklamada, bu suikastın Batı Asya'da yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulamıştı.

parstoday

Yorumlar