İMAM HAMENEİ'DEN IRAK BAŞBAKANI MUSTAFA EL KAZIMİ'YE ABD NASİHATİ

 

Görüntülenme: 2943 Tarih: 21 Temmuz 2020 11:00
İMAM HAMENEİ'DEN IRAK BAŞBAKANI MUSTAFA EL KAZIMİ'YE ABD NASİHATİ

Resmi bir ziyaret kapsamında Tahran'da giden Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, bugün akşam saatlerinde İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei ile görüştü.

İmam Hamanei bu görüşmede; İran ve Irak arasındaki ilişkilerin tarihi, dini ve kültürel ortaklıklar nedeniyle kelimenin tam anlamıyla “kardeşçe” olduğunu belirterek, “İran İslam Cumhuriyeti için Irak’la ilişkilerinde büyük önem taşıyan konu bu ülkenin menfaatleri ve güvenliğinin sağlanması, izzeti, bölgesel gücü ve Irak’taki durumun iyileşmesidir” dedi.

İran’ın hiçbir zaman Irak’ın içişlerine karışmadığını ve karışmak istemediğini vurgulayan İslam İnkılabı Lideri, “İran, toprak bütünlüğü korunan ve halkı birlik içinde olan onurlu ve bağımsız bir Irak’tan yanadır.” ifadelerinde bulundu.

İmam Hamanei, “İran, kesinlikle Irak’ın güçsüz düşmesine neden olabilecek her şeye karşıdır. Tabii ki ABD’liler Irak konusunda bizim tam tersimizi düşünüyor. Çünkü onlar hakiki anlamda düşman oldukları için bağımsız ve güçlü bir Irak’ı istemiyorlar. İran, Irak’ın ABD ile ilişkilerine karışmıyor. Ama beklentimiz Iraklı dostlarımızın Amerika’yı tanımaları ve Amerikalıların bulunduğu her ülkede fesat ve yıkıma yol açtığına dikkat etmeleridir.” değerlendirmesini yaptı.

İslam İnkılabı Lideri, “ABD’lilere göre Irak’ta kimin başbakan olması önemli değil. Onlar Saddam’ın devrilmesinden sonra Devlet Başkanlığı’na getirilen ‘Paul Bremer’ hükümeti gibi bir hükümetin kurulmasını istiyorlar” dedi.

İmam Hamanei, General Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis’e yönelik düzenlenen suikastın Amerika’nın Irak’taki varlığının bir sonucu olduğunu kaydederek, “Onlar sizin misafirinizi kendi evinizde (Irak'ta) katledip apaçık bir şekilde bu cinayeti itiraf ettiler. Bu küçük bir mesele değildir. İran İslam Cumhuriyeti hiçbir zaman bu olayı unutmayacak ve kesinlikle Amerikalılara karşılık verecektir” dedi.

İslam İnkılabı Lideri, Irak’ta başbakanın seçilmesi için Iraklı siyasi gruplar ve hareketlerin birlik içinde olduklarının iyi bir adım olduğunu belirterek, “Amerikalılar ve yandaşları bölge ülkelerinde güç boşluğu peşinde. Amaçları Yemen’de yaptıkları gibi kargaşa çıkararak o ülkelere müdahale etmektir. Şu an herkes Yemen’deki esef verici durumu görüyor” dedi.

İmam Hamanei, İran’ın mevcut Irak hükümetini desteklediğine vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Mantık, din ve tecrübeye göre Tahran-Bağdat ilişkilerinin eskisinden daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Elbette ki başta Amerika olmak üzere İran ve Irak ilişkilerini istemeyenler var. Ama hiçbir şekilde Amerika’dan korkmamalı. Çünkü hiçbir şey yapamaz.”

Ayetullah Sistani ve dini merciliğin Irak için büyük bir nimet olduğunu belirten İslam İnkılabı Lideri; “Haşdi Şabi’nin de korunması gereken diğer büyük nimettir” dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ise bu görüşmenin büyük bir saadet olduğunu ifade etti ve Irak halkının özellikle IŞİD İle mücadele olmak üzere İran'ın çeşitli alanlardaki duruş ve desteğinin kıymetini bildiğini ve hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Kazimi; IŞİD ve tekfir güçleri ile mücadelede Irak ve İran halkının kanlarının bir birine karıştığını belirtti. 

Irak Başbakanı, İslam İnkılabı Rehberine hitaben; Sizin rehberlik ve tavsiyeleriniz her zaman sorunların çözümünde kilit rol oynamıştır bu rehberliğinizin değerini biliyor ve teşekkür ediyorum dedi.

rasthaber

Yorumlar