DÜNYA ÇAPINDA AKADEMİSYENLER İRAN'A UYGULANAN YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ

 

Görüntülenme: 1407 Tarih: 29 Mart 2020 09:24
DÜNYA ÇAPINDA AKADEMİSYENLER İRAN'A UYGULANAN YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Kanada, Amerika, Avrupa ve Asya’da yüzlerce medeni aktivist ve akademisyen 4+1 grubu ve ABD kongresine bir mektup yazarak beyaz saraya İran yaptırımlarını kaldırması için baskı uygulanmasını istedi.

IRNA’nın haberine göre, Kanada Barış ve Diplomasi Müessesesi Cumartesi günü 400 kadar seçkin akademisyen ve medeni aktivistin imzasını taşıyan açık bir mektubu yayımladı. Mektubun altında Amerikalı ünlü filozof ve aydın ve MIT üniversitesi hocası Noam Chamsky gibi ünlü şahsiyetlerin imzası yer alıyor.

Mektubu yazan akademisyenler ve medeni aktivistler, ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesini ihlal etmek ve Bercam nükleer anlaşmasından çekildikten sonra İran İslam Cumhuriyeti’ne tek yanlı yaptırımları dayatmaya ve azami baskı politikasını uygulamaya başladığını belirtti.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Amerika devleti kağıt üzerinde İran’a insani yardımları yaptırımlardan muaf tuttuğunu ilan etmesine rağmen, Washington’un bankacılık işlemlerine uyguladığı yaptırım gibi yaptırımlar, İranlıların zaruri ilaç ve tıbbi malzemelere ulaşmalarını büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Yaptırımların devam etmesi İran milletinin sağlık ve tedavi için gerekli olan ilaç ve ekipmanlara ulaşma hakkını ihlal ediyor.

Mektubu imzalayan akademisyenler ve medeni aktivistler BM güvenlik konseyinin tüm üyelerinden uluslararası yasalara uygun hareket ederek İran milletinin korona virüs salgını ile mücadelesine destek vermelerini istedi.

 

Bundan önce İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, korona virüs salgını sırasında ABD’nin hasmane politikalarını eleştirerek, uluslararası camia artık Amerika’nın tıbbi terörle bütünleşen iktisadi terörüne karşı sessiz kalamayacağını belirtmişti.

parstoday

Yorumlar