CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSRAİL FİLİSTİN TOPRAKLARINI GASP ETMEYE DEVAM EDİYOR

 

Görüntülenme: 1639 Tarih: 25 Eylul 2019 20:08
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSRAİL FİLİSTİN TOPRAKLARINI GASP ETMEYE DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada, İsrail’in işgale doymadığını ve şimdi de Filistin topraklarının kalanını almanın gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, konuşmasında Filistin konusuna geniş yer vererek, işgal rejiminin yıllar içerisinde Filistin topraklarında nasıl genişlediğini gösteren haritayı göstererek şöyle dedi:
 
“Sene 1947, neredeyse burada İsrail yok gibi, tamamı Filistin... Sene 1947 paylaşım planı var ve Filistin küçülüyor, İsrail büyüyor. Geliyorum 1967'ye, 1949'la birlikte İsrail büyüyor, Filistin küçülüyor. Geliyorum bugüne, güncel durum şu an artık adeta Filistin yok, neredeyse tamamına yakını İsrail. İsrail doyuyor mu, hayır doymuyor. İsrail şimdi de kalanını almanın gayreti içerisinde. Peki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Birleşmiş Milletler'in İsrail ile almış olduğu bunca karar var, bu kararlar uygulamaya geçiyor mu, hayır geçmiyor. Peki o zaman Birleşmiş Milletler ne işe yarıyor. O zaman bu çatının altında bizler, aldığımız kararlarla tesirli olamıyorsak adalet nerede temerküz edecek? İşte sıkıntımız burada.”
 
Erdoğan, mevcut İsrail yönetiminin, bu cinayetlerinin yanı sıra Gazze'deki insanlık dışı abluka, yasadışı yerleşim faaliyetleri, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne yönelik saldırılar gibi eylemleriyle de uluslararası hukukun ötesinde insanlığın tüm değerlerini ayaklar altına aldığını söyledi.
 
Konuşmasında Kudüs konusuna da değinen Erdoğan, Türkiye'nin tavrının net olduğunu belirtti ve çözümün 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve mütecanis topraklara sahip bir Filistin devletinin bir an önce kurulmasında olduğunu belirtti. 
 
Bunun dışındaki herhangi bir barış planının adil olma, kabul edilme ve uygulanma şansı olmadığına dikkat çeken Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birleşmiş Milletler kürsüsünden soruyorum: İsrail devletinin sınırları neresidir? 1948 sınırları mıdır, 1967 sınırları mıdır, yoksa daha başka bir sınırı mı vardır? Tıpkı işgal edilen diğer Filistin toprakları gibi Golan Tepeleri ve Batı Şeria'daki yerleşim yerleri bu devletin sınırları içinde değilse nasıl oluyor da dünyanın gözü önünde gasp edilebiliyor?”
 
"Yüzyılın anlaşması olarak takdim edilen girişimin amacı Filistin devletinin ve halkının mevcudiyetini tamamen ortadan kaldırmak mıdır?" diye soran Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Bunlar dünyayı kana mı bulamak istiyorlar? Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, uluslararası camianın tüm aktörleri Filistin halkına, vaatlerin ötesinde somut destek vermelidir. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansının çalışmalarının etkin şekilde sürdürülmesi, bu bakımdan çok önemlidir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mazlum Filistin halkının yanında yer almaya devam edecektir."
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar