BM YASA DIŞI SİYONİST YERLEŞKELERDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARI AÇIKLADI

 

Görüntülenme: 2124 Tarih: 13 Şubat 2020 02:13
BM YASA DIŞI SİYONİST YERLEŞKELERDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARI AÇIKLADI

Birleşmiş Milletler (BM), ırkçı rejim İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren İsrail merkezli ve uluslararası firmaların listesini yayımladı.

Özerk Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki yaptığı yazılı açıklamada, "Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların listesini yayınlamak, sömürge sisteminin kaynaklarını kurutma yönündeki uluslararası hukuk ve diplomatik çaba açısından bir zaferdir." ifadelerini kullandı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin yayımladığı yeni raporda, 94'ü İsrail, 18'i diğer ülkelerden toplam 112 firmanın yer aldığı bir liste paylaşıldı.

Listenin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde belirli faaliyetlerde bulunan ticari işletmeleri kapsadığı kaydedildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu konunun son derece tartışmalı olduğu ve olmaya devam edeceğinin bilincindeyim." yorumunu yaptı.

Bachelet, buna karşın raporun kapsamlı ve titiz bir inceleme sürecinden geçerek gerçeğe dayalı olarak hazırlandığını vurguladı.

Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletlerin (BM), İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren İsrail merkezli ve uluslararası firmaların listesini yayımlamasını memnuniyetle karşıladı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye yaptığı yazılı açıklamada, "Yerleşim birimlerini destekleyen ve oralarda yatırım yapan firmaların adlarının yayımlanması, yerleşim birimlerini ifşa etmektir ve bunları yasallaştırma girişimlerini reddetme adımıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca bu firmaların açıklanmasının, Yahudi yerleşim birimlerini reddeden uluslararası kararların uygulanması anlamına geldiğini aktaran Iştiyye şunları kaydetti:

 

"İnsan hakları ihlallerine katılımlarından dolayı bu şirketleri uluslararası kurumlar ve ülkelerindeki mahkemeler aracılığıyla takip edeceğiz. İşgal altındaki topraklarımızı hakları olmadığı halde kullandıkları için kendilerinden tazminat talep edeceğiz."

PARSTODAY 

Yorumlar