AHMET SAYAR YAZDI: AMERİKA DOĞURDU

 

Görüntülenme: 2478 Tarih: 15 Ocak 2020 23:41
AHMET SAYAR YAZDI: AMERİKA DOĞURDU

Geçtiğimiz günlerde ilk saatlerde her birinin dünya medyasının başlığında yer aldığı hayret verici olaylara şahit olduk. Haşdü’ş-Şa’bi’nin en önemli komutanıyla birlikte General Kasım Süleymani ‘nin terör edilmesi ve keza bu iki eşsiz komutan ve bunlarla birlikte şehit edilenlerin Irak ve İran’ın çeşitli şehirlerde milyonların eşliğinde teşyi edilmesi, Kirman’da General Kasım Süleymani’nin teşyii esnasında yaşanan izdihamdan dolayı yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybetmesi, Amerika’nın Ortadoğu’nun en büyük hava savunma üslerinden olan Irak’taki askeri hava üssü Aynü’l-Esed’i İran’ın sert bir tokat unvanında füze saldırısıyla yerle bir etmesi ve son olarak kalpleri derinden sarsan 176 yolcusuyla birlikte Ukrayna uçağının düşmesi, dost ve düşman olmak üzere dünya medyasının yer verdiği en önemli gelişmelerin başında yer aldı.

Amerika başta olmak üzere dünya istikbar sistemi taraftarı medya organları dünya kamuoyu karşısında Amerika’nın ağır yenilgisini örtbas etmek için uçağın düşmesi üzerinde yoğunlaştı. Çünkü trilyonca dolarla inşa edilen Aynü’l-Esed’in vurulmasıyla birlikte ikinci dünya savaşından sonra Amerika ordusunun yetmiş yıllık heybeti ağır darbe almış ve itibardan düşmüştü.

Medya savaşının yaşandığı bu esnada Amerika’nın haber kanallarından birisi ilgileri celp ederek Amerika ordusu kendi askeri gelişmiş teknolojik sistemiyle Aynü’l-Esed’in füze saldırısına uğraması anında Ukrayna uçağının İran Devrim Muhafızlarının insani bir yanlışlıkla düşürüldüğü haberini verdi.

Üzerinde düşünülmeye değer bu iddiayla birlikte şu sorunun sorulması gerekir: Amerika’nın son derece masraflı ve ileri teknolojiye sahip hava savunma füzesi Patriotları, İran’ın füzelerini niçin izleyip imha edemedi?

İran füzeleri bir tarafa, Suudi Arabistan kendi hava savunmasında son derece pahalı Patriot füzelerine sahipken Aramco füze saldırısında niçin etkili olamadı ve bu füzeleri tespit edip imha edemedi?

Patriot füze sisteminin yirmi yıllık analizi çok pahalı olması ve medyada oldukça abartılı anlatılmasının aksine belirtilen etkisinin olmadığını ve HollyWood vari bir şöhretinin olduğunu ortaya koymaktadır.

Amerikan Patriot füzesi ne Suudi Arabistan’ın doğusundaki Aramco petrol tesislerini korumaya kadirdir ve ne de Amerika’nın Aynü’l-Esed Hava Savunma Sistemini savunma gücüne sahiptir.

Üzerinde dikkat edilmesi gereken çok önemli diğer bir nokta şudur:  Cruise missile (Seyir füzesi) ve Balistik füze sisteminde alışılagelmiş uluslararası kodlardan yararlanılır, yani bu kodlar radar savunma sisteminde tanımlanmıştır.

İran İslam Cumhuriyeti kendi yapımı çeşitli füzelerinde yerel kodlardan istifade etmiştir ki bu kodlar dünya hava savunma sistemlerinin alışıla gelen kodları tarafından tanınacak ve anlaşılacak gibi değildir. Bu sebeple CNN televizyonu haber spikeri açıkça Amerika’nın ileri teknolojiyle donatılmış Aynü’l-Esed Hava Üssünü vuran İran füzelerinin tanımlanması ve imha edilmesinin imkânsız olduğunu bildirmiştir.

İran’ın en son teknolojik füzelerinin gelecekte olası bir çatışmada çokça konuşulacağı tartışılmaz bir gerçektir.

Ahmet Sayar

Yorumlar