ABD VE SİYONİST İSRAİL HAŞDİ ŞABİ'YE NEDEN SALDIRIYOR? (ANALİZ)

 

Görüntülenme: 2464 Tarih: 31 Aralık 2019 01:31
ABD VE SİYONİST İSRAİL HAŞDİ ŞABİ'YE NEDEN SALDIRIYOR? (ANALİZ)

Amerika'ya ait SİHA'lar dün akşam saatlerinde Irak'ın batısında yer alan el-Anbar vilayetine bağlı el-Kaim'de Haşdi Şabi güçlerinin mevzilerini hedef aldı. Saldırı sonucu onlarca Haşdi Şabi mensubu şehit oldu ve yaralandı.

Ancak bu saldırı, Amerika’nın Haşdi Şabi mevzilerine yönelik düzenlediği ilk saldırı değil, daha önce de Amerika ve müttefikleri,Haşdi Şabi'nin mevzilerine yönelik askeri saldırılar düzenlemişti.

Acaba Amerika’nın Haşdi Şabi'ye karşı düşmanlığının nedenleri nedir?

Amerika’nın Haşdi Şabi'ye karşı düşmanlığının en önemli ve ilk nedenini Haşdi Şabi ve Amerika’nın zıt kimliklerinde görmek mümkündür. Haşdi Şabi, Irak'ta "seferber edici" bir aktör olarak, bu kabiliyetini bölgede direniş cephesinin hedeflerini gerçekleştirmek için kullanırken, Amerika direniş cephesinin esas düşmanı sayılıyor.

Direniş cephesinin üyelerinden ve direnişçi kimliğe sahip olan Haşdi Şabi, özelde Irak'ta ve genelde bölgede Amerika’nın her türlü müdahalesine karşıdır. Haşdi Şabi, Amerikalıların Ayın el-Esed Üssü'ne en yakın noktada yer alan el-Kaim'deki üsleri üzerinden, Amerikan askerlerinin Irak ile Suriye arasındaki hareketliğini kontrol edebilir ve Amerikan güçlerinı kısıtlayabilir. Irak’ta halk güçlerinden oluşan Haşdi Şabi, İran İslam Cumhuriyeti'ne yakınlığıyla bilinen bir aktördür ve tabi ki Amerika da dünyada İran'ın başlıca düşmanıdır. Amerika Savunma Bakanlığı dün akşam Haşdi Şabi mevzilerine düzenlenen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Irak Hizbullah Tugayları'nın İran ile yakın ilişkileri olduğunu açıkladı.

Amerika’nın Haşdi Şabi'ye karşı düşmanlığının ikinci nedeni ise, Washington'un Siyonist rejimin çıkarlarını savunmasıdır. Haşdi Şabi'nin Irak'taki güçlü varlığı, bölgede direniş güçlerinin konumu ve pozisyonunun güçlenmesi anlamına gelmektedir, Bu da Amerika’nın Batı Asya'daki en önemli müttefiki sayılan korsan rejim İsrail'in çıkarlarına ters düşmektedir.

Bu doğrultuda Siyonist rejim İsrail Dışişleri Bakanı Yesrail Kats yaptığı açıklamada, Amerika’nın Haşdi Şabi'nin mevzilerine yönelik saldırılarını memnuniyetle karşılayarak, bunun bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Amerika’nın Haşdi Şabi'ye karşı düşmanlığının 3. nedeni ise, Haşdi Şabi'nin Irak'ın yapısında güç kazanmasıdır; bu yüzden Amerika bu süreci engellemeye çalışıyor. Amerika ve  korsan rejim İsrail'in yanısıra, Suudi Arabistan da Haşdi Şabi'nin en önemli muhaliflerinden sayılıyor. Lübnan'da Hizbullah, Filistin'de İslami Direniş Hareketi ve Yemen'de Ensarullah'ı kendi karşıtı Arap hareketleri olarak gören Suudi Arabistan, Irak'ta da Haşdi Şabi'ye aynı şekilde bakıyor. Bu nedenle Amerika, Suudi Arabistan'ın politikalarına uymayan Arap aktörlerin büyümesine engel olmaya çalışıyor.

Amerika’nın Haşdi Şabi güçlerine karşı düşmanlığının bir başka nedeni de, bu güçlerin Irak'ta IŞİD teröristleriyle mücadele için sergilediği ciddi iradesinden kaynaklanıyor. Amerika ise, terör örgütü IŞİD'in ortadan tamamen kaldırılmasını istemediği gibi, IŞİD unsurlarının Suriye'den Irak'a geçmesine çalışıyor. Haşdi Şabi'nin dün akşam el-Kaim'deki üslerine Amerikan SİHA'larınca düzenlenen saldırıların mevziisi, daha önceleri IŞİD'in nefes borusu sayılıyordu ve bu bölge üzerinden yüzlerce teröristini Irak'a taşımıştı.

 

İşte bu nedenlerden dolayı, Amerika yönelttiği suçlamalarının ardından Haşdi Şabi'ye karşı askeri operasyon başlattı.

parstoday

Yorumlar